İsveç'ten 7 yıl önce memleketi Kulu'ya kesin dönüş yapan Harun Kulbay (47),İsveç'e tekrar dönmeyi düşünmeyen ve memleketinde çifçilik yaparak hayatını kazanan ender gurbetçilerden biri.

Kulu'ya geri döndüğü günden beri tarla satın alarak arazisini 2 bin dekara çıkaran Kulbay, ''Kulu'ya yerleşmekten çok mutluyum. Çifte vatandaş olmama rağmen, arada sırada İsveç'e gezmek için gidiyorum. Kısa süre olmasına rağmen sıkılıyor tekrar memleketime dönüyorum. Gerçekten benim için yaşam burada. En azından başkasının adına konuşma hakkına sahip olmasam da benim için bu böyle''şeklinde düşüncelerini açıklıyor.

- Kesin dönüş hüsranı

Daha önceden bir çok kez İsveç'te belli bir ekonomik birikime ulaştıktan sonra Türkiye'ye kesin dönüş yapan ve Türkiye'de tutunabilen gurbetçi sayısı bir elin parmağı kadar sayılmayacak şekilde az. Zira, kesin dönüş yapanların büyük bir bölümü, çeşitli nedenlerden dolayı iflas ederek İsveç'e geri dönmek zorunda kaldı.

Harun Kulbay'ın başarısı ise küçük yaştan beri etrafında meydana gelen olayları felsefi açıdan çok iyi analiz ederek hayatına tatbik etmesinden ileri geliyor.
Kulbay, 18 yaşında İsveç'e yerleşen bir gurbetçi. Stockholm'ün Tensta mahallesinde bulunan Tensta PUP'da (Krog) yıllarca garsonluk yaparak hayatını kazanmış. Özellikle o yıllar Tensta PUP'da çalışmak ayrıca bir sorundu. Stockholm'de yaşayanlar bilir, Kulbay'ın çalıştığı dönemde hemen hemen her hafta PUP'da büyük olaylar meydana gelirdi.

İçki, uyuşturucu ve gece hayatı Kulbay'ın önünden bir film şeridi gibi geçerken, Kulbay, yaşanan olayları iç dünyasında analiz etmiş ve beyninin bir bölümüne depolayarak hep ders çıkarmış.
Kulbay'ın öyle tespitleri var ki, sosyologlara üniversitede ders olarak okutulabilir.

Kısacası başarı bir çok türde sınıflandırılabilir. Zengin olmak, ünlü olmak ya da basitçe dünyada olumlu bir iz bırakmak.
Başarının tek tanım sizdedir. Mutlu olmak için bir sonraki terfinizi ya da hayalinizdeki evi inşa etmek için beklemenize gerek yok. Nerede olduğunuzu ve nereden geldiğinizi kabul edin ve çevrenizdeki gelişen olayları iyi analiz edin...!