İsveç'te en çok konuşulan kişi Halk Sağlık Dairesi Epidemiolog'u Anders Tegnell, eleştirilere yönelik yaptığı açıklamada, devlet kurumlarının tavsiyelerini İsveçlilerin harfiyen uygulama kültürü olduğunu söyledi.

İsveç'te yeni tip koronovirüsü nedeniyle diğer ülkelere göre, yasaklamalar kısıtlı. Lise ve Üniversiteler kapatılırken, kreş ve ilk ve orta okullar açık. Ülkede en kapsamlı uygulanacak yasak ise pazartesiden itibaren başlıyor, 50'den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı.

Bir çok ülkede başta sokağa çıkma yasakları ilan edilirken, restoranlar, AVM'ler kapatılmıştı. İsveç ise yasaklama yerine halkını bilgilendirerek kendi sorumluluklarını almasını istedi.

Ülkede en çok tartışılan da bu oldu. Neden diğer ülkeler koronovirüsü tehlikesine göre sert önlemler alırken İsveç hafif önlemler alıyor.

Bu soruya Epidemiolog'u Anders Tegnell, 'Bizim tavsiyelerimizi İsveç halkı kanun olarak algılar ve uygular'' sözleri ile açıklıyor. Yani demek istiyor ki, ''İsveçlilerin devlet tavsiyelerini harfiyen dinleme ve uygulama gibi bir kültür alışkanlıkları var. Bu yüzden biz de yasak getirmiyoruz. Ama bu başka ülkelerde böyle değil''

Ben de Anders Tegnell'in bu açıklamasına katılıyorum. İsveç'te ana okuldan itibaren bu kültür öğretilir. İsveçlilere devlet bir ay sokağa çıkmama tavsiyesi yapsın, İsveçliler bir ay sokağa çıkmaz.

Fakat 10 milyonluk ülkede 2 milyon 600 bin nüfus kadar farklı kültürden yaşayan göçmen kökenli insan var. Kimi Akdeniz ülkesinden geliyor, kimi Ortadoğu, kimi de Afrika. Bu insanlar sıcak kanlı ve birbirleriyle kaynaşarak yaşamayı seviyor.

Devlet bu insanların sosyal yaşantısını ve varlığını işin içine katmadan sadece İsveçlilerin durumuna göre önlemler alması koronovirüsü ile mücadeleyi biraz zaafa uğrattı.


'Sac ayağından biri eksik olursa medeniyet topal kalır' misali devlet bununda farkına yeni vardı. Şimdi ülke genelinde farklı dillerden farklı anlatımlarla kornovirüsü tehlikesine dikkat çekiliyor.