banner198

İsveç gibi bir ülkeden Türkiye'ye neden döndün?

Arkadaşlarım, akrabalarım ve hatta yeni tanıştığım insanlarla sohbet ederken İsveç gibi bir ülkeyi bırakıp Türkiye'ye gelinir mi? Bu soru ile yıllardır muhatap oluyorum. Neden gelinmesin ki dediğimde, İsveç demokrasisi gelişmiş, özgürlükleriyle dünyada örnek ve ekonomi şartları iyi bir ülke, Türkiye ile kıyaslanamaz gibi yanıtlarla karşılaşıyorum. Elbette görüşlere saygım var. 

Kendi gerekçelerine göre haklılar. Ancak İsveç ya da her hangi bir ülkeyle ilgili birinin aldığı karar hakkında ahkam kesmeden önce, bir de kararı alanın gözünden iç dünyasından bakmak gerekir öyle değil mi?

İsveç kötü bir ülkedir diyemem. Hatta bunu hiç bir ülke için söylemeyi kendime uygun görmem. Zira her ülke ve toplumun, hatta bireyin öncelikleri, önemlilikleri ve özellikleri farklıdır. Biz insanların hali ruhaniyeti de böyledir. Hatta damak tatlarımız dahi aynı olmayabiliyor. Kimimiz acıyı daha çok sever, kimimiz ise tatlıya bayılırız.

Konumuza dönecek olursak...

İsveç demokrasisi gelişmiş ülke midir? 
Günümüz dünyasının baz aldığı alım gücü verilerine göre evet. 

Refah düzeyi yüksek midir? 
Kesinlikle yüksektir.
Öyle yüksektir ki işsiz kalanlar için sosyal destek olmasa kendilerini iki gün idare edecek birikimleri yoktur.

İsveç'te insanlar özgür müdür? 
Evet! Hatta o kadar özgürler ki çoğunlukla yapayalnızlar.

İsveç'te yaşadığım süre içerisinde genellikle toplumu kendi içsel dünyamdan izlemeye çalıştım. Medyada işimizin bir parçası olunca hep yakından takip ettim. Hatta şu anda da en yakın takip ettiğim ülkelerden biridir. Zira İsveç'te önemli bir geçmişim ve inşa ettiğim değerli dostluklarım vardır. ("Ancak o dostlarla Türkiye'deyken daha çok görüşme imkanı buluyorum. Bu da işin farklı bir boyutu":)) ).

Dünyanın en mutlu insanlarıyla ilgili yapılan çalışmalarda genellikle ülkelerdeki kişi başı gelir düzeyi ve alım gücü tarafından ele alındıkları için İsveç ve İskandinavya ülkeleri zirvede yer alıyor.

O kadar mutlular ki yılda binlerce insan mutluluktan intihar ediyor. O kadar özgürler ki dünyanın en yalnız toplumudurlar. Ekonomik olarak o kadar güçlülerdir ki, sıkıştıklarında sosyal hizmetler olmasa ne yapacaklarını bilemezler.

Aslında çoğumuz tüm bu dünya kargaşası içinde birçok şeyi unutuyor ve aracın amaç yerine geçmeye başladığının farkında olmadan sürüklenip gidiyoruz. Temelde para hayatımızı idame etme, araç ve gereç almak için kazanılır. Ancak günümüzde para gibi araçları amaçsallaştırdığımız için hayatımızda faydadan çok zarar vermeye başladığını göremiyoruz.

Normal şartlarda ekonomi, yükümüzü hafifletmek için elde edilmesi gerekiyor öyle değil mi? Gerçekten kazandığından çok yorulup yıpranmayanımız var mı? 

Özgürlük yalnızlığa mahkum olmak mıdır? 

Mutluluk bunalım bir dünyanın içinde içini dahi dökebilecek bir yakınının olmaması mıdır?

Elbette İsveç'te yaşayan herkes böyledir diye bir şey yok. Ancak bakıldığında çoğunluğun içinde bulunduğu tablo budur.

Gençlerin arasındaki alkol ve uyuşturucu kullanım oranlarına, son yıllarda artan şiddet ve cinayetlere, hırsızlıklara, kadın ve çocuklara yönelik istismarlara, en önemlisi bunların işleyiş biçimilerine baktığımızda karşımıza aslında çok daha endişe verici bir tablo çıkıyor.

Türkiye'ye dönme kararı vermeden önce, Fittja alışveriş merkezindeki ofisimden hergün AVM'nin giriş kapısının önündeki tamamının gençlerden ve göçmen çocuklarından oluşan bir kalabalığı izliyordum. Olan biteni buraya ben yazmayayım bilenler anladı.

Farkettim ki, yukarıda saydığım içsel sebepler ve ekonomik, yaşam kalitesi, sosyal ve özgülük açıdan da Türkiye'deki hayatımla kıyasladığımda İsveç benim için pek de cazip bir ülke olmadı.

Mutlaka İsveç'te yıllarını harcamış, ailesini, işini ve tüm çevresini orada inşa etmiş insanlar ve İsveçliler için farklı artılar vardır. Ancak bütün toplumun çekirdeğe kodlanmış yalnız yaşama kültürü bir süre sonra insanı yaşatamayacağına, toplumları bir arada tutamayacağına ve de insanı özgür kılmayacağına inanıyorum.

Saygı ve muhabbetle...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Özdemir
Mustafa Özdemir - 1 yıl Önce

Bomboş ve tamamen önyargili bir yazı olmuş. Bu anlattiklatiniz isvecin yaşam kültürü ile alakalı ve dünyaya bu pencereden bakıp yaşıyorlar. Bizim kadar duygusal bizim kadar örf ve adet tabiki onlarda yok ama bu onlarla bir dönemde olsa yaşayıp sonrada bu şekilde dalga geçer gibi bir yazı kaleme almayı gerektirmez. Maalesef yazınız gerçeklikten uzak taraflı bir yazı olmuş. Saygılar

Yunus Özkan
Yunus Özkan - 1 yıl Önce

Yolunuz acik olsun.cok guzel anlatmissiniz burayi.kisa ve öz.

SFI
SFI - 1 yıl Önce

Yorumuna katiliyorum kardesim.
Bence tr deki insanlar burayi cok fazla abartiyorlar. Isvecde kendi is yerin yoksa karin dokluguna yasarsin. Heleki agzinda dil yoksa bir hicsin.
Bu ulkede asiri derecede fiyat istismari var ve kimse bu yolsuzluga ses cikarmiyor. Benim en cok rahatsiz oldugum :
1 - Saglik sektörü
2- Ticari amacli kuruluslar ( insaat elektrik vs gibi.)

Heleki su Turk markasi urun satan Marketler yokmu tam bir HARAM kazanc pesindeler. Ha tabi haram deyince dogru cumle olmamis olabilir ama bu sektordeki yoneticiler tam bir haramzade benim gozumde.

Bir de bu sektörde mevcut etiketleri silip yeni bitis tarihi ekleyenler tam bir gunahkar .

Adamlar utanmadan milleti uyduruyor ve buna ses cikartamiyoruz.

Tuna unsal
Tuna unsal - 1 yıl Önce

Turkiyede dogmus buyumus, daha sonra isvece gelenlerin baktigi pencere olmuş,dogrumu aynen katiliyorum bu arkadaşa.. avrupaya gelipte sinif atlayan insanlara imrenirim.helal olsun derim,girişimci kendini geliştiren büyüyenler,yüksek mevkilerde işyeri,yahut vasıfta olanlar,Kimileri vardir senelerdir burda yasayip bir dirhem ilerlememis,kendini gelistirmemis,dilinden bisey kazanmamis,o dediği sosyal yardımlar evet bunlar olmasa bir çok insanın arkasına bakmadan geldigi ülkeye döneceğine eminim.Avrupa bir umut kapisi, o kapıyı açanlar kimisi istediğine kavuşmuş ama bir çoğumuzununda maneviyattan kaybettiği bir yer olmuş.maddiyat mi!maneviyatmi!! İkisi birden yok bu ülkede maalesef.

Suna S
Suna S - 1 yıl Önce

Size sonuna kadar katiliyorum,isveçin adı çikmiş,Tr dekiler burayi cennet zannediyorlar. Işe giderken yada dönerken korkuyorum acaba yolda başima ne gelecek diye. Kendimi eskisi kadar güvende hissetmiyorum burada. Tahminim isvec önümüzdeki 15 sene içerisinde bir ortadoğu ülkesine döner.

Nurullah MARDİN
Nurullah MARDİN - 1 yıl Önce

Semihhan bey, yazınızı içtenlikle ve tekrar tekrar okudum. Dünya ülkeleri arasında İsveç benim gözümde çok farklı ve yaşamsal seviyesi yüksek bir ülke. Elbette esas olan şey insanın kendi vatanıdır. Ancak doğduğumuz vatanımız gibi bir başka vatan bulmak imkansızdır. Türk Milletinin kültürü başkadır her zaman. Uyum sağlamak kolay olmaz. Yazınızı takdir ile okudum. Başarınızın devamını dilerim. Afyonkarahisar'dan Selam ve Saygılar.11.03.2022

Mükerrem şen
Mükerrem şen - 10 ay Önce

Çoook teşekkür ederim gergeçten çok güzel anlatmışsınız. 3 senedir öyle bir felaket geldiki başıma İsveçlilerin böyle iki yüzlü ve kötü olduklarını bilmezdim.

Nevzat Korkmaz
Nevzat Korkmaz - 8 ay Önce

Semihhan kardeşim, çok güzel açıklamış. Skandinavya ülkeleri hepsi aynı al birini diğerine vur.
Madden ve manen kayıp ettik ve etmekteyiz. Yılda bir ay izinde hava atanların havasına kanmayın. 11 ay kapalı ceza evi bir ay izinde hava atmaya değermi bilmiyorum, izinden döndüğünde o vatandaş zaten boynuna kadar borca giriyor. Danimarka ve İsveçte yaşayan Türkiyeli veya ülkenin kendi vatandaşları bir ailede iki kişi çalışmıyorsa zaten geçim etme imkanı çok zor. Allah herkese Semihhan kardeşimin aldığı kararı almayı nasip etsin. Saygılar. Nevzat Korkmaz


banner6