Ülke genelinde Kasım ayında toplam 6 bin 294 oturum izni verilirken, bir önceki aya göre yüzde 29,5'lik bir düşüş görüldü. Ekim ayında 8 bin 940 oturma izni verilmişti.

Yeni hükümetin İsveç'e yönelik göç politkasında tedbirsel adımların atılacağına yönelik TIDÖ gibi önemli çalışmalar var. Halihazırda tidö sözleşmesi henüz hayata geçmemiş olsa da gerek hükümetin açıklamaları, gerekse gündemdeki göçe dair başlıklar oturum bekleyen ve gelecekte vatandaşlık düşüncesi olanlar için şartların zorlaşacağı görülüyor. Yeni hükümetin göç politikasına yönelik adımlardan biri olan çalışma oturumu ve genel bakışına buradan bakabilirsiniz.

Dün Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, süresiz oturum ve İsveç vatandaşlığına yönelik bavurularda zorlaştırıcı adımların geleceğine işaret etmişti. Haberi buradan okuyabilirsiniz.

İsveç Göçmen Dairesi verilerine göre, Geçici Koruma Direktifi kapsamındaki başvuru sahipleri de dahil olmak üzere oturma izinlerinin çoğu sığınma amacıyla verildi ve toplam 2.071'e ulaştı ve bu yönde Kasım ayında verilen izinler, oturum izinlerin toplam yüzde 32,9'unu temsil etti. 

Aile birleşimi ile ilgili oturma izni sayısı Kasım'da yüzde 5,4 azalarak, bir önceki aya göre 2 bin 25 olan oturma izni sayısı 1.914'te kaldı. Ancak çalışma amacıyla verilen oturma izinlerinde görülen düşüş oldukça belirgin oldu. Çalışma izni yüzde 63,8'lik düşüşle 3.141'den 1.136'ya geriledi. 

Öğrenim ikamet izinlerinin verilme oranı, Kasım ayında yükseldi. Önceki ay verilen 450 oturma izni Kasım'da 626'ya yükselerek bir artışa tanık oldu.

Buna ek olarak, Kasım ayında AB/AES oturma izinleri 626'ya ulaşarak,  690'ın verildiği bir önceki aya göre biraz daha az oldu.

Editör: İsveç Gündemi