Stenergard: Korunma sebebi olmayanlar kendi ülkelerine dönebilirler. Kalmasına izin verilenlerin topluma gerçekten girme şansı olması gerektiğini söylüyor.

Süreli oturma izni bugün her sona erdiğinde, oturma izninin dayanağının devam edip etmediğine dair yeni bir inceleme yapılır. Ancak süresiz oturma izniniz varsa yeni sınav yapılmaz.

Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, "uzun vadede, sığınmayla ilgili göçmenlik için kalıcı oturma izinlerini şekillendireceğiz ve bunun yerine geçici oturum verilmesini destekleyerek daha etkin seçeneklere sahip olacağız" ifadeleri kullandı.

2015 yılında İsveç'e gelen refakatsiz çocuk ve gençlerin yaklaşık 15.000'i kalıcı veya geçici olarak oturma izni almıştır. 5.000'den fazlası İsveç vatandaşlığı aldı. Bu, 2015'teki mülteci krizinden bu yana her üç kişiden ikisinin ülkede süresiz kalacağız anlamına geliyor.

İltica sürecini kısaltmak istiyor

Göç Dairesi Genel Müdürü Mikael Ribbenvik, hükümetin oturma izni önerisi yürürlüğe girerse, bunun benzersiz bir önlem olacağını söyledi.

Ribbenvik, "Evet, gerçekleşirse bu İsveç'te bir ilk olacak. Daha önce böyle bir durum yaşamadık" dedi.

Maria Malmer Stenergard, İsveç'te sığınma talebinde bulunanların işlem sürelerini kısaltmak istediklerini söyledi.

Stenergard, "İnsanların uzun vadeli bir belirsizlik içinde kalması insani değil" dedi.

İsveç vatandaşı olmak daha zor hale gelecek

İsveç vatandaşı olabilmek için belirli bir süre İsveç'te yaşamış olmanız gerekmektedir. İsveç Göçmen Dairesi'ne göre İsveç vatandaşı olabilmek için İsveç'te art arda beş yıl ikamet etmiş olmanız gerekir. Ayrıca "düzenli bir hayat yaşamış" olmalısınız.

Hükümet ve İsveç Demokratları kuralları sıkılaştırmak istiyor. Diğer şeylerin yanı sıra, vatandaş olmak isteyenler için kendini geçindirebilecek ekonomik imkanlara, sosyal ve çalışma hayatı için dil bilgisi ve belirlenecek diğer gereklilikleri araştırmak istiyorlar.

Maria Malmer Stenergard, daha yönetilebilir bir süreç ve toplumsal uyumluluk bakımından verimli olacağını düşünceleri sebebiyle: "İsveç vatandaşı olmak için gereken süreyi uzatmak istiyoruz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi