BODRUM’dan Yunanistan’a geçmek isterken botları batınca can yeleksiz boğuldular. Suriyeli Garip ve kardeşi Aylan’ın minik bedenleri sahile vurdu. 3 yaşındaki Aylan’ın fotoğrafları dünyada gerçek bir şok etkisi yarattı; belki de göçmen krizinin ve Suriye’deki savaşın seyrini değiştirdi.

Tıpkı Vietnam’da kimyasal saldırıdan çaresizce kaçmaya çalışan kız ve Halepçe’de katledilen bebek gibi... Kobanili Aylan’ın Batı kamuoyunda infial yaratan fotoğrafları, yıllardır yaşanan mülteci dramını görmezden gelen Batılı ülkelerde hükümetleri zorda bıraktı, siyasileri politika değişikliğine mecbur etti. Başta Almanya, Fransa, İngiltere olmak üzere AB ülkeleri, Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya getirilmesi için harekete geçti.

1988 'SESSİZ TANIK'
GAZETECI Ramazan Öztürk’ün 18 Mart 1988’de Halepçe Katliamı’nda çektiği bu kare dünya tarihine katliamın gerçek yüzünü kazıdı. Irak’ın 2006’da idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin, ülkenin kuzeyindeki Halepçe’ye zehirli gaz bombaları ile saldırdı. Kürt halkına yapılmış bir soykırım olarak görülen saldırıda 5 bin kişi öldü.

Kimyasal saldırıdan kaçarken evlerinin önünde ölen baba ile minik oğlunun, “Sessiz Tanık” adı verilen bu fotoğrafı, Saddam ve rejimi için sonun başlangıcı oldu.

1972 ‘RESİMDEKİ KIZ’
1972’de Vietnam Savaşı sırasında Associated Press (AP) haber ajansı foto muhabiri Nick Ut tarafından çekilen bu kare, ABD’yi ve dünyayı ayağa kaldırdı. “Resimdeki Kız” adlı fotoğraftaki kız Kim Phuc, ABD savaş uçaklarının attığı napalm bombası nedeniyleiki kardeşinin yanarak ölümüne tanık olmuştu.
Phuc, vücudunu yakan elbiselerini çıkarmış, çıplak bir şekilde koşarak yardım arıyordu. Hayatta kalmayı başaran Phuc, savaşın sembolü oldu. Bu fotoğrafsa ABD’de savaş karşıtlarının yoğun protestolarına neden olarak, savaşı sona erdirdi.

DÜNYA ONU YAŞATAMADI, AYLAN DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ
BODRUM’dan çıktıkları umut yolculuğunda su alıp ters dönen bottan düşerek annesi ve ağabeyi Galip’le yaşamını yitiren Aylan’ın sahile vuran minik bedeni dünyayı sarstı, Batılı siyasetçilerin eleştiri yağmuruna tutulmasına yol açtı. Fotoğraf, sosyal medyada milyonlarca kez paylaşıldı; botları insan kaçakçıları ve Avrupalı ülkelerin güvenlik güçlerince batırılarak Akdeniz’in sularına gömülen binlerce mültecinin ölümünü anlatan bir simge haline geldi. IŞİD terör örgütünün saldırılarının ardından Kobani’den kaçarak Türkiye’ye ailesi ile birlikte gelen Aylan, “insanlığın utancını” gözler önüne serdi ve bir vicdan devriminin kıvılcımı oldu.

GÜN BOYU YAYIN
CNN International, İngiliz BBC kanalı ve diğer uluslararası televizyon kanalları dün gün boyunca hem Aylan’ın hikâyesini, hem de ölümü göze alarak Avrupa’ya kaçak yollardan girmeye çalışan mültecilerin durumunu ekranlarına taşıdı. Kanada Başbakanı Stephen Harper gibi Batılı siyasiler ekranlarda beyhude günah çıkardı!

HALANIN FERYADI
Kanallar, Kanada’da yaşayan Aylan ve Galip’in halasının gözyaşlarıyla feryat etmesine yer verdi. Hala, “Onlar öldü, artık kimse ölmesin” diye ağladı. Fransa, İngiltere ve Almanya harekete geçti. Yetkililer, Avrupa Birliği’nin (AB), özellikle Suriye’den acil olarak çok sayıda mülteci alacaklarını duyurdu.

Cameron: Bir baba olarak çok derinden etkilendim

İNGİLTERE hükümeti sığınmacılarla ilgili yaşanan küresel krizin Batılı ülkelere yansıyan aşırı baskısı üzerine mültecilerle ilgili harekete geçme kararı aldı. “Bir baba olarak Aylan’ın ölümünden çok derinden etkilendim” diyen İngiltere Başbakanı David Cameron’ın yaşanan trajedinin ardından ülkeye Suriyeli sığınmacı kabul edebileceklerini açıklaması bekleniyor. İngiliz Telegraph Gazetesi’nin haberine göre, Cameron önümüzdeki günlerde binlerce Suriyeli mülteciye ülkenin kapılarını açarak “ahlaki görevini’’ yerine getirecek bir “savunmasız insanları yeniden yerleştirme’’ planı hazırlığını kamuoyu ile paylaşacak.

Hollande: Siyasetçilerin uyanması lazım

FRANSA Cumhurbaşkanı François Hollande, “Bu fotoğraf Avrupa’yı uyandırdı, şimdi uyanma sırası dünya liderlerinin, artık uyanmaları lazım” açıklamasını yaptı. Fotoğraf ayrıca, Fransa’da göçmen konusu ile ilgisi olan tüm bakanları, François Hollande’ın “acele” olarak Champs Élysée Sarayı’nda toplamasına sebep oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi yapan Hollande, göçmenlerin Avrupa ülkeleri arasında paylaşılması ve gereken imkânların sağlanması konusunda fikir birliğine vardıklarını da söyledi.

Kanada’da gündem oldu

DRAM, Kanada gündeminin de ilk maddesi oldu. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander, seçim kampanyasını geçici olarak askıya aldığını ve bakanlıkta mülteci krizini ele alacaklarını duyurdu. Bu arada Kanada Mülteciler Konseyi Başkanı Loly Rico yaptığı yazılı açıklamada, Kanada’nın Suriyeli mültecilere kapılarını açmamasını eleştirdi ve “Eğer Kanada kapılarını açmış olsaydı, bu çocuklar bugün yaşıyor olacaktı’’ diye konuştu.

Kaynak:Habertürk
Editör: İsveç Gündemi