Avrupa Birliği'nin ceza adaletinde işbirliği ajansı tarafından açıklandığı gibi, Eurojust, başta Karayipler olmak üzere resmi seyahat noktalarına hiçbir zaman ulaşılamadı. Ancak basına yansıyan bilgilere göre yetkili makam düzensiz göçmenleri çoğunlukla etnik Kürtler veya Iraklılar olarak tanımladı.

AB, 2024 seçimleri öncesinde göç ve iltica reformunu tamamlamaya yakın AB, 2024 seçimleri öncesinde göç ve iltica reformunu tamamlamaya yakın

Bu arada, Avusturya, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere çeşitli Avrupa havalimanlarındaki duraklar sırasında göçmenler uçağı terk etti, sahte pasaportlarını çıkardı ve sistematik olarak iltica başvurusunda bulundu. Ayrıca şüpheliler, kaçakçılık yapan kişi başına 20 bin dolar talep etti.

"Ekim ve Aralık 2020 arasında beş farklı AB ülkesinde en az beş kaçakçılık operasyonu gerçekleştiğine inanılıyor. Ayrıca, diğer kaçakçılık operasyonlarını yürütmek için çeşitli planlar yapılmıştır. Göçmen kaçakçılığı ve sahte kimlik belgelerine ek olarak, organize suç grubunun kendi filosunu inşa etmek amacıyla sahte çekler düzenlemek ve havayollarını dolandırmaktan da şüpheleniliyor. Şüphelilerin faturaları ödemeyerek otelleri dolandırdıkları da iddia ediliyor" dedi.

Eurojust'a göre, 13 Eylül'deki eylem gününde yetkililer Belçika'da iki, İtalya'da üç kişiyi tutukladı. Aynı zamanda, ikisi Belçika'da ve altısı İtalya'da olmak üzere yedi evde teftiş gerçekleştirildi.

Buna ek olarak Eurojust, 80.000 Euro değerindeki iki uçağa, bir adet son teknoloji otomobil, elektronik ekipman ve kart yazıcıları, pullar, hologramlar ve beyaz plastik kartlar dahil olmak üzere kimlik belgelerinde sahtecilik için ekipmanlara el konduğunu duyurdu. Polis ayrıca İtalya'da dondurulan 173.000 Euro'ya da el koydu.

Devam eden soruşturmaya, çeşitli ABD makamlarıyla birlikte AB ajansı Europol tarafından yardım edildi ve şüpheliler beş Avrupa ülkesinde düzenlenen ortak operasyonların ardından tutuklandı.

Bu kapsamda Mısır Emniyet Müdürü Costantino Scudieri, Roma'da toplam dört erkek ve bir kadın, bir İtalyan ve iki Mısırlı'nın, Brüksel'de bir Mısırlı ve bir Tunuslu kadının tutuklandığını söyledi.

Diğer iki zanlının ise firarda oldukları ve sırasıyla İtalya ve Belçika'da oldukları tahmin ediliyor. Soruşturmaların bir parçası olarak, Belçika polisi ayrıca 426.000 € değerinde iki özel uçağa da el koydu.

Haziran 2021'de Eurojust, ortak soruşturma ekibi (JIT) kurmak ve finanse etmekle ilgili yetkilileri destekledi. Ayrıca adli işbirliğini kolaylaştırmak ve eşgüdümlü soruşturma çabalarına destek sağlamak için dört koordinasyon toplantısına ev sahipliği yaptı.

Editör: İsveç Gündemi