İsveç Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson, Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduktan sonra İsveç'e iltica etmek isteyen sığınmacılar bulunduğunu belirterek bu ülkeden Dublin Sözleşmesi'ne uyarak söz konusu sığınmacıları geri kabul etmesini istedi. 
 
Bakan Johansson, Almanya'ya iltica başvurusu yaptığı halde İsveç'e haftada 500- 600 sığınmacı geldiğini ifade ederek, ''Söz konusu sığınmacıları Dublin Sözleşmesi gereği Almanya'ya geri gönderiyoruz. Almanya bu sığınmacıları geri kabul etmemekte direniyor. Alman meslektaşım ile konu hakkında yakın temas halindeyim. Şubat ayında Almanya'ya 100 bin sığınmacı geldi. Onların durumunu da anlıyorum. Ama ortada bir sözleşme var. AB Komisyonu ve diğer AB ülkelerinin de Dublin Sözleşmesine uyması için Almanya'ya baskı yapmaları gerekir'' dedi.
 
Sözleşmeye göre bir AB ülkesine iltica başvurusunda bulunmuş sığınmacı başka bir AB ülkesine yasa dışı yollarla geçerse, başvuru yaptığı ülkeye geri gönderiliyor.
 
Kimlik kontrolleri devam edecek
 
Schengen serbest dolaşım sisteminin Avrupa için önemini bildiklerini ifade eden Johansson, ''Schengen siteminin devam etmesini istiyoruz. Geçen sene 163 bin sığınmacının gelmesiyle büyük sıkıntıya girdik ve yılbaşından hemen sonra Danimarka sınırında pasaport ve kimlik kontrollerine başladık. Sonbahardaki kabusu yaşamamak için kısa bir süre daha sınır kontrollerine devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.
 
İsveç'te çete liderine ağır ceza geliyor

Son yıllarda İsveç'te artan cinayet ve şiddet vakıalarını değerlendiren Johansson, artan cinayetlerin ardın da küçük küçük çetelerin olduğunu ve polisin farklı yöntemler kullanarak bu çetelerin önüne geçebileceğini söyledi. Johansson, polise yardımcı olmak için cinayetlerin arkasın da bulunan çete liderlerinin cezalarını artıran kanun tasarısını hazırladıklarını ve yakında meclise sunacaklarını ifade etti. 


2016'da beklenti 100 bin sığınmacı
 
İsveç Göçmenler Ofisinin 2016 yılında ülkeye gelecek sığınmacı sayısını 70 bin ile 140 bin arasında öngördüğünü söyleyen Bakan Johansson, ''İsveç'e bu yıl 100 bin sığınmacı gelirse bunun üstesinden gelebiliriz" dedi.
 
Zirveden umutlu
 
Yarınki Türkiye-AB zirvesini de değerlendiren Johansson, sığınmacı krizine köklü çözüm getirmek için Yunanistan ve Türkiye'nin neler yapması gerektiğini, AB ülkelerinin buna nasıl bir katkı koyması gerektiği yönünde müzakereler sürüyor. Şu an için gelişmelerein istenen seviyede söyledi. 
Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi