AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman ve Adalet ve Göç bakanı Morgan Johansson'la İsveç'in başkenti Stockholm'de biraraya geldi.

 Avramopoulos,görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Brüksel’de anlaşmaya varılan zirvenin önemli olduğunu belirterek, sığınmacı krizini çözümünde AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. 

AB ile Türkiye'nin nişanlandığını ve yeni bir dönem başladığını ifade eden Avramopoulos, Türkiye vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahatinde söz verilen tarihte başlaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'ninde verdiği sözler tutması gerektiğini aktaran Avramopoulos, Türkiye'de 2 milyonun üzerinde sığınmacı bulunduğunu ve Türkiye'ye verilecek 3 milyon avronun sadece bu sığınmacılara harcanacağını kaydetti.

Türkiye'nin insan tacirleriyle mücadelesinin de önemine vurgu yapan Avramopoulos, AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya oldukça pozitif baktığını söyledi. 

İsveç'te bulunan 160 bin sığınmacının bir kısmının  diğer AB ülkelerine dağıtılacağının da sözünü veren Avramopoul, İsveç sığınmacı krizi ile başa çıkması için AB komisyonundan da daha fazla ekonomik yardımda alacağını kaydetti. Avramopoulos, İsveç'in, Yunanistan ve İtalya'dan gelen sığınmacıları kabul etmeme hakının da bulunduğunu vurgulayarak, İsveç'e bu ülkelerden gelen sığınmacıları istenirse geri gönderilebileceğini  sözlerine ekledi. 

- İsveç'te sınır kontrolü sığınmacı akınına bağlı

İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman AA'ya yaptığı açıklamada, ülkenin sınırlarında yapılan pasaport ve kimlik kontrolünün devam edeceğini, sığınmacı akınının normale dönmesi ile birlikte kontrollerinde yeniden kaldırılacağını söyledi. AB ile Türkiye'nin sığınmacılar konusunda yaptığı anlaşmanın da çok önemli olduğunu belirten Ygeman, Türkiye'nin AB'ye girmesini de desteklediklerini belirtti. 


Orhan Karan/Atila Altuntaş

Editör: İsveç Gündemi