İltica ve ilgili konular ile vatandaşlık başvurularında Göç İdaresi'nin çok yavaş hareket ettiği belirtilen eleştiri de kurumun daha etkin çalışması gerektiği vurgulandı.

Ombudsman, İsveç Göçmen Bürosunun yıllar süren eleştirilere rağmen sorunları çözemediği konusunda ciddi bir görüşe sahip.
İsveç Göçmen Bürosu, kararların henüz okunmadığı gerçeğine atıfta bulunarak eleştiri hakkında yorum yapmayı reddetti.

Ombudsman, JO, İsveç Göçmenlik Kurulu'na işlemleri incelemekte yavaş hareket ettiği ve eylemsizlik nedeniyle sert eleştiriler yöneltti. Yalnızca iltica ve ilgili konular için değil aynı zamanda vatandaşlık konuları için de yavaş davranan Göç kurulunun bu tavrından vaz geçmesi bekleniyor.

JO Per Lennerbrant, İsveç Göçmen Bürosu yönetiminin yıllarca eleştirilere rağmen sorunları çözemediği gerçeği konusunda çok ciddi.

Lennerbrant, Artık 2015 sonbaharındaki sözde mülteci krizi için uzun işlem sürelerinin anlaşılabilir olduğunu, ancak bugün durumun farklı olduğuna dikkat çekerek, yetkili makamın daha fazla sorumluluk alması ve bu durumu artık düzeltmesi gerektiğini vurguladı.

Yaşanan aksamalardan kimin sorumlu olduğu sorusu üzerine:

"Evet, tabii ki Göçmen Bürosu'nun yönetimi ve nihayetinde genel müdürü nihai olarak sorumludur" yanıtı verildi.

Ombudsman, uzun bir süredir İsveç Göçmenlik Kurulu'ndan uzun işlem süreleri hakkında çok sayıda şikayet ve rapor aldı. 

Uzun yıllara dayanan aksaklıklarla ilgili eleştirilerde bulunan Ombudsman, özellikle 2011 - 2013 dönemi için kapsamlı bir rapor yayınlandı, ancak 2016'daki bir takipte Ombudsman, 2015 sonbaharında sığınmacıların sayısındaki keskin artışın Göçmenlik Kurulu'nun kontrolünün ötesinde bir durum olduğunu ve bu nedenle ilgili tarihteki aksamaların olağan olduğunu vurguladı. 

Ancak yıllar sonra Göç Kurulunun hala aynı yavaşlıkta çalışmalarını devam ettiğirdiği vurgulanarak, dün Per Lennerbrant, İsveç Göçmenlik Kurulu bünyesinde ele alınan davaların incelendiği dört karar yayınladı. 

Bu kararlar iltica, ilgili konulardaki oturma izinleri ve İsveç vatandaşlığı başvuruları için geçerlidir. Ortak değerlendirme de şu kanıya varıldı:

Ombudsman, İsveç Göçmen Bürosunu incelenen tüm olaylarda yavaş işlem yapmakla ve vakaların çoğunda işlem sırasında eylemsizlikle eleştirdi.

İncelenen ilgili durumlarda işlem süresi bir ila üç yıl arasında değişiyor. Yabancılar Yönetmeliğine göre, Göç Kurulu bir dosyaya en geç dokuz aylık bir süre içinde yanıt vermesi gerekiyor, ancak buna rağmen İsveç göç kurulunda işlemler en az bir yıl olmak üzere, üç yıl sürebiliyor. 

Vatandaşlık konuları daha önce bir öncelik değildi, ancak artık genel seçimlerde oy kullanmak ve yurtdışına seyahat edebilmek gibi bireylerin hayatındaki önemli şeyleri etkiler noktaya gelmiştir.

Yetkili, geçen yılın Mart ayında JO ile İsveç Göçmen Bürosu arasında yaptığı görüşmelerde, hedef olan altı ay içinde davaların karara bağlanmasının 2023 sonuna kadar süreceğini belirtti.

İsveç Göçmen Dairesi, kararların henüz okunmadığı gerçeğine atıfta bulunarak Ombudsman'ın eleştirisi hakkında yorum yapmayı reddetti. 

Ancak Ombudsman ile yazışmada, otorite, esas olarak devlet bütçesindeki ödeneklerin azaltılmasının mevcut durumu yarattığına işaret ediyor. 

Öne sürülen bütçe yetersizliği ile ilgili değerlendirme de bulunan Per Lennerbrant: "Bu konular kısmen hükümetin İsveç Göçmenlik Kurulu yönetiminde, yönetmelik ve diğer şeylerde ele alınmıştır. Aynı zamanda ödeneklerin de son yıllarda azaldığını görebiliyorum. İşte bu yüzden bilgi alma kararlarını sorumlu bakanlığa da gönderiyorum" ifadeleri kullandı.

Ombudsman kararlarını Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Adalet Bakanı Morgan Johansson konuya dair röportaj yapmaktan kaçındı, ancak Ekot'a yazılı bir yorumda sığınma davaları için işlem sürelerinin 2018'den beri yarıya indirildiğini şu şekilde belirtiyor:

"İsveç Göçmenlik Kurulu'nun işlem sürelerini daha da kısaltabilmesi için çalışmaya devam ediyoruz."

Editör: İsveç Gündemi