Löfven "Farklı görüşlere sahihibiz" dedi.

Sosyal Demokratlar, parlamento partileri arasında İsveç'in göç polisikası konusunda geniş bir anlaşma yapmak istiyorlar.

Ancak Çevre Partisi, Sosyal Demokratların önerisini desteklemiyor ve Pazar günü yapılması planlanan tasarının oylamasına katılmayarak hükümetten ayrılabileceği iddia ediliyor.

Löfven kriz hakkında açıklamalarda bulundu

Salı günü düzenlediği basın toplantısında başbakan, hükümet krizini ilk kez yorumladı.

Löfven, "Anlaşmaya varmak için çok önemli bir çalışma devam ediyor. Farklı görüşlere sahibiz" dedi.

İsveç Demokratlar (SD) ve Çevre Partisi'nin aynı noktada olduğu sorusu üzerine, Löfven, "Geniş bir anlaşma istiyoruz. Tüm taraflarında arkasında olduğumuz konular var" ifadeleri kullandı.

Bazı konularda tartışmalar sürüyor

Başbakan ayrıca, Çevre Partisi ile farklı görüşte olduklarını inandığını belirtti.

Taraflar arasında farklı görüşler olduğu konusunu doğrulan başbakan, bazı konularda farklı görüşlere sahip oldukları konusunda dikkat çekerek, "her zaman bu tür zorluklarla karşılaşıyoruz" yorumunda bulundu.

Çevre Partisi sözcüsü Isabella Lövin, "Yasal olarak bir göç politikası üzerinde anlaşmak istiyoruz. Yapıcı olmak istiyoruz. Farklı konularda farklı poziyonlara sahip iki farklı partiyiz ve bu pek sır değil. Dün bu konuda durduğumuz nokta açıktı" ifadeleri kullandı.

Partinin göç yasasında yapılacak düzenlemeler ile ilgili her hangi bir tepkileri olup olmadığı sorusuna, Lövin, "Bunun insancıl olması gerekiyor" dedi.

Geniş bir anlaşmaya ihtiyacımız var. İnsanca, yasal ve etkili olmalıdır diyen Lövin, yeni düzenleme içeriğinde karşı oldukları noktaları söylemekten kaçındı.

Yeni yasal düzenlemenin içerikleri nelerdir?

Son iki yıldır üzerinden çalışılan ancak birçok partinin ortak hassasiyetlerine özen gösterilrek hazırlanan çalışmanın bu ayın sonunda yasalaşması bekleniyordu.

İsveç vatandaşlığına geçmek için farklı kriterlerin yer alacağı, dil coğrafya bilgi zorunluluğu olmak üzere, kapsamlı maddeler bulunuyor.

İsveç'te çalışma ve aile birleşimi konularında da Göç idaresinin daha ayrıntılı incelemeler yapmasının önünü açacak çalışma, ayrıca sığınma talebinde bulunacak kişiler içinde eskiden daha sıkı bir inceleme olacağı yönünde beklentiler içeriyor.

İsveç'in ırkçı partisinin uzun süredir beklentisi olan bu düzenlemede itirazları olan bazı noktalar olduğu bilinirken, SD'ye Çevre Partisinin de destek verdiği görülüyor.

İsveç hükümetinde krize yol açabilecek tartışmaların yapıldığı göç konusu önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak.

Editör: İsveç Gündemi