Info Migrants'a göre şirketler sürekli kalifiye işçi arıyor, hatta bazı işverenler başvururlarsa aynı anda en az 15 kişiyi işe almaya bile hazır.

Yaşanan işçi problemi ile ilgili değerlendirmede bulunan Almanya'nın halka açık radyosu Deutschlandfunk şirket müdürü "Her gün yeni bir endişe. Kişi ister Avrupa'dan gelsin ister gelmesin, tüm dünyayı kollarımızı açarak karşılamalıyız. Bir insanın Almanca seviyesi bile benim için o kadar önemli değil. Eğer kişi çok çalışabilirse, Almanya'da yalnızca birkaç kelimeyi bilmesinden endişe etmem" dedi.

İstihdam Araştırmaları Enstitüsü, Almanya'nın işgücü sıkıntısıyla başa çıkmak için her yıl en az 400 bin vasıflı işçiye ihtiyacı olduğunu ve bu sayının Ukrayna'daki savaş nedeniyle potansiyel olarak daha da yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 

Daha spesifik olarak, sosyal hizmet sektöründe en fazla sayıda işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda toplam 20.578 çalışana ihtiyaç olduğunun altı çizilirken, bunu çocuk bakımı (20.466) ve yaşlı bakımı (18.279) izlemektedir. Ek olarak, elektrikçiler, sağlık ve bakım personeli alanlarında sırasıyla, yaklaşık 16.974 ve 16.839 işçi gereklidir. 

Ayrıca sektörler bazında vasıflı eleman ihtiyacı şu şekildedir:

- Isıtma ve iklimlendirme teknisyenleri (14.013)
- Yazılım mühendisleri (13.638)
- Fizyoterapi (12.060)
- Araba mühendisleri (11.771)
- Nakliye lojistiği (10.562)

Bununla birlikte, Alman yetkililer durumla ilgili başka çözümler arıyorlar, çünkü İstihdam Bakanı Hubertus Heil daha önce kadınların işyerinde daha iyi eğitim alarak ve güçlü bir şekilde bütünleşmelerini sağlayarak ve bu kategori için çalışma koşullarını iyileştirerek durumu düzeltebilir demişti. 

Geçen yıl yaklaşık 1,9 milyon kişi iş bulmak için Almanya'ya ulaştı ve bunların 1,6 milyonu Polonya, Romanya ve İtalya gibi AB üye ülkelerindendi. Ana kaynak Hindistan olmak üzere üçüncü ülkelerden yaklaşık 300 bin kişi geldi ve bunu Balkanlar izledi. 

Nitelikli işçi sayısının azaldığı bu durumda, bazı ülkeler belirli sektörlerde mükemmelleşiyor. Son zamanlarda Tunus, Filipinler, Bosna Hersek ve Vietnam gibi diğer ülkeler listesine katılarak bakım sektöründe çalışan personel kaynağı haline geldi. 2013'ten bu yana, özel bir işe alım programı olan "Üçlü Kazanma" kapsamında yaklaşık 4.000 kişi işe alındı ​​ve bu işçilerin yarısı, yaşlı bakım evlerinde ve hastanelerde çalışmak üzere Filipinler'den geldi.

Nüfusu yaşlanan Almanya işgücü alanındaki sorunları gidermek için, göç yasasında yeni bir takım düzenlemelerde yaparak, işsizliği azaltma bakımından farklı bir çözüm üretmeye çalışıyor.

Editör: İsveç Gündemi