Hareket hakkında yorum yapan BMI Bakanı Nancy Faeser, hükümetin duruşma yoluyla vasıflı işçilerin Almanya'ya gelip daha hızlı çalışmaya başlamasının önündeki bürokratik engelleri belirlemeyi ve ardından kaldırmayı planladığını söyledi.

Ona göre, ülkenin özellikle koronavirüs pandemisinden derinden etkilenen zanaatkarlık ve bakım gibi alanlarda işçilere ihtiyacı var.

Bakan, diğerlerinin yanı sıra, "İnsanlar mesleki deneyim veya kişisel potansiyel getirirlerse, Almanya'da daha fazla nitelik kazanmalarını ve iş pazarımızda bir yer edinmelerini sağlayacağız" dedi.

Yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası ile ilgili duruşmaya ilişkin BMI tarafından yapılan açıklamada, Yasanın “klasik” bir rota izlemeye devam edeceğine dikkat çekildi. Bu sayede, Almanya'da tanınan bir meslek veya üniversite derecesine sahip olanlar, bir iş sözleşmesiyle birlikte, burada AB Mavi Kartı da dahil olmak üzere, ülkede çalışmaya gelebilecekler.

Bununla birlikte, hükümet, Mavi Kartı üniversite diplomasına sahip daha da fazla uzman için erişilebilir ve çekici hale getirmeyi planlıyor.

Yetkililer, yabancıların, önce Alman makamları tarafından resmi olarak tanınmasına gerek olmaksızın, yalnızca yabancı bir profesyonel veya üniversite diploması ve mesleki deneyim sunarak düzenlemeye tabi olmayan mesleklerde çalışmasını mümkün kılmayı planlıyor.

Bununla birlikte, adil çalışma koşullarının sağlanması için başvuran yabancıya iş pozisyonu sunan işverenin maaş eşiği bir koşul olarak kalacaktır.

Yabancı mesleki yeterlilik uyarınca, gerektiğinde, yabancı işçiler, şu anda olduğu gibi daha önce değil, Almanya'ya geldikten sonra tanınmalarını sağlayabilecekler.

Bakanlık ayrıca, hâlihazırda kabul edilen Fırsat Kartının, iş teklifi olmayan üçüncü ülke vatandaşlarının Almanya'ya gelip iş aramasına izin vereceğini de hatırlatıyor.

Bir kotaya tabi olmakla birlikte kısa süreli istihdama da izin verilirken, Batı Balkan ülkelerinin vatandaşları bu bölgeye özgü denenmiş ve test edilmiş düzenlemeler kapsamında çalışma amacıyla Almanya'ya taşınmaya devam edecekler.

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, Almanya'nın ekonomik refahının, ülkenin gerektiğinde kalifiye işçi bulma yeteneğine bağlı olduğuna da inanıyor.

"Fakat ülkede yeterli vasıflı işçiye sahip olmak için yurt dışından göçe de ihtiyacımız var. Yeni Nitelikli Göç Yasası ile gerekli ilerlemeyi kaydediyoruz. Parlak beyinler ve yardımcı eller için uluslararası yarışmada, Almanya'da çalışmanın yeni ve her şeyden önce daha kolay yollarını sunuyoruz" dedi.

Ocak ayının başlarında, Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, daha fazla yabancı işçi getirmek ve Almanya'daki kilit sektörlerdeki işgücü açıklarını doldurmak için "Almanya vize prosedürlerinin tersine çevrilmesi gerektiğini" söyleyerek göçmen vizesi değişiklikleri konusunda da "radikal" uyarıda bulunmuştu.

Editör: İsveç Gündemi