Danimarka'nın Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuruya göre, 8 Ocak'ta getirilen katı kurallar hastalığın yayılmasını, durdurmak için 28 Şubat kadar uzatılacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, "Virüsün yeni mutasyonlarının hızlı yayılmasından kaynaklanan risk, uğruna mücadele ettiğimiz her şeyi kontrolden çıkarabilir. Avrupa ve dünyanın geri kalanındaki enfeksiyon durumu hala çok ciddidir. Bu nedenle, Danimarka’ya giriş ve çıkışlar üzerindeki katı kısıtlamaları hafifletmenin zamanı henüz gelmedi" dedi.

Pek çok Avrupa ülkesinde ve dünya çapında birçok ülkede mevcut pandemi koşullarında yurtdışında Paskalya tatilinin "maalesef seçenek olmadığını" vurguladı.

Ancak Bakan Kofod, Danimarka'da ve diğer ülkelerde aşıların test edilmesinin ve yaygınlaştırılmasının artan kullanımının seyahatin yeniden açılmasını kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi.

Aynı zamanda Bakanlık, sürekli olarak yurtdışında yaşayan tüm Danimarka vatandaşlarının mevcut konumlarında kalmaya ve yerel makamların talimatlarını takip etmeye teşvik edildiğini vurguladı.

Danimarka'daki yetkililer, seyahat de dahil olmak üzere tüm aşılanmış yolcular için birçok işlemi kolaylaştıracak bir aşı sertifikası oluşturulmasıyla ilgili planlarını daha önce açıkladılar.

Ülke, koronavirüs pandemisine karşı her iki aşı dozunu da alan herkese "aşı sertifikası" verileceğini duyurarak bu ay planlarını gerçeğe dönüştürdü. Hükümet, belgenin bu ayın sonunda Sundhed.dk adresinden alınabileceğinin altını çizdi.

Ülke ayrıca, uluslararası kişilerin ülkeye daha kolay girişine izin verecek dijital bir COVID-19 pasaportu başlatmayı planlıyor. Plan, üç veya dört ay içinde hayata geçirilecek.

Böyle bir sertifika fikri de bu noktaya kadar pek çok Avrupa ülkesi tarafından desteklenmiş ve uygulanması planlanmıştır. Çekya, Yunanistan, Danimarka, Estonya, Portekiz , Macaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya, Polonya, İspanya, İzlanda ve İsveç ile Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) bu noktaya kadar aşı sertifikalarının başlatılmasına destek verdi.

Worldometers istatistiklerine göre Danimarka, 209.682 COVID-19 enfeksiyonu vakası kaydetti ve 2.351 kişi öldü. Aynı kaynağa göre, 6.132 aktif vaka varken 201.154 kişi tedavi edilerek iyileştirildi.

Editör: İsveç Gündemi