Danimarka'da hükümet, kadınlara orduda zorunlu askerlik getiriyor ve zorunlu askerlik süresinin 4 aydan 11 aya uzatıyor. 2026 yılında yürürlüğe girecek yeni yasayla kadınlar erkeklerle eşit olarak ülke savunmasında zorunlu hizmete tabi tutulacak.

Değişiklik, Danimarka hükümetinin Silahlı Kuvvetlere yaptığı 40 milyar Danimarka kronu tutarındaki katkının bir parçası olarak açıklandı.

40 milyar kronluk para, diğer şeylerin yanı sıra ordunun savaş gücünün artırmak için de kullanılacak.

11 aya çıkarılan zorunlu askerlik hizmetinin ilk beş ayı temel eğitimin verildiği acemi birliğinde geçecek ve son altı ay orduda usta birliğinde görev alacak.

Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile düzenledikleri ortak basın toplantısında sözalan Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, cinsiyete bakılmaksızın tüm gençlerin zorunlu askerliğe çağrılacağını söyledi.

Poulsen, "Artık herkesin askerlik hizmetini aynı şartlarda yerine getirmesi ve zorunlu olarak askere alınabilmesi gerekiyor. Zorunlu askerliğe ilişkin değişiklikler, hükümetin önerdiği gibi 2026’dan itibaren yürürlüğe girecek" ifadeleri kullandı.

Ayrıca Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı'nda askerlik hizmeti de mümkün olmaya devam edecek.

Zorunlu askerlik süresinin uzatılmasının askerlerin becerilerini de güçlendireceğini ifade eden Poulsen, 21. yüzyılda orduda da eşitlik ilkesinden yana olduklarını ve Danimarka ordusundaki asker sayısının gün geçtikçe azaldığını belirtti. Poulsen,  4 bin 700 olan zorunlu askere alınanların sayısını beş bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Savunma Bakanı ayrıca, gelecekte vicdani retçi olmanın da mümkün olacağını bildirdi.

Uzun zamandır zorunlu askerliğin güçlendirilmesini isteyen silahlı kuvvetler de hükümetin kararından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Danimarka'da kadın örgütlerini çatısı altında toplayan şemsiye örgütü Kvinfo, 2022 yılında öneriyi prensipte orduda da kadın-erkek arasında eşitlik açısından doğru bulduklarını açıklamıştı.

Hükümet ayrıca zorunlu askerliğin eşit hale getirilmesini istiyor. Şu ana kadar kadınlar gönüllü olarak askere kayıt yaptırabiliyordu ancak erkekler gibi buna mecbur değillerdi.

Kvinfo Başkanı Henriette Laursen, "Tek cinsli ordu kültürü de etkiliyor. Öneri, zorunlu askerlikte tam eşitliği de getirerek önemli bir sinyal veriyor. Bu, cinsiyetleri her zaman eşit bir temelde barındırmayan bir kültürü ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir" demişti.

Kadınlara zorunlu askerlik hizmeti şartının olmadığı orduda bugün görev yapan kadın sayısının ortalama yüzde 20 civarında olduğu bildiriliyor.

Silahlı Kuvvetlerdeki askerler için hizmet süresi genellikle dört aydır, ancak aşağıdaki istisnalar dışında: Kraliyet Muhafızlarındaki askerler için hizmet süresi 8 aydır. Gardehus Alayı'nın At Filosu'ndaki askerler için 12 ay. Kraliyet Gemisi Dannebrog'daki askerler için 9 ay.

Danimarka'da koalisyon hükümeti 1 Kasım'da yapılan genel seçimlerden bir buçuk ay sonra kuruldu. Koalisyon hükümeti, Sosyal Demokrat Parti ve merkez sağ partileri Liberal Parti Venstre ve Moderaterne’den (Ilımlılar Partisi) oluşuyor. Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Mette Frederiksen, Başbakanlık görevini üstlenirken, Liberal Parti Venstre Genel Başkanı Savunma Bakanlığı ve Başbakan yardımcılığı görevini, Moderaterne Genel Başkanı ve eski başbakan Lars Lökke Rasmussen de başbakan yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor.

2022 yılında, dönemin ana muhalefet partisi ve şimdiki hükümet ortağı liberal Venstre Genel Başkanı Jacob Elleman-Jensen, kadınlara da orduda zorunlu askerlik hizmeti getirilmesini ve zorunlu askerliğin uzatılmasını önermişti.

Kaynak: Görüntü: Euronews / Haber Edit