Danimarka, AB'nin vize kolaylaştırma anlaşması kapsamında değildi, ancak ülkenin hala Rusya ile ikili bir anlaşması vardı.

Danimarka hükümeti, mevcut durumu ve AB'nin kararını dikkate alarak, Rusya ile olan anlaşmasını AB Üye Devletleriyle aynı anda askıya alacağını söyledi.

Hükümet ayrıca ulusal vize kurallarını sıkılaştırmaya karar verdi, bu da Rusların vize başvurusunda bulunurken ek kurallara tabi olacağı anlamına geliyor.

Hükümetin kararı hakkında yorum yapan Göç ve Uyum Bakanı Kaare Dybvad Bek, karardan memnun olduğunu ve böyle bir hareketi desteklediğini söyledi.

"Rusların, ülkeleri özgür ve demokratik bir Avrupa ülkesini işgal ederken, diğer şeylerin yanı sıra tatil yapmak için Avrupa ülkelerine seyahat etmeleri kışkırtıcıdır. Bu nedenle AB'nin Rusya ile vize kolaylaştırma anlaşmasını askıya almaya karar vermiş olmasından memnunum. Dybvad Bek'in açıklamasında, Danimarka, haklarımızı saklı tutmamız nedeniyle anlaşmanın bir parçası olmamamıza rağmen bunu destekliyor" dedi.

Yeni kurallara göre, Rusya vatandaşları vize başvurusunda bulunurken daha yüksek bir ücret ödemek zorunda kalacaklar. Ayrıca, daha sıkı kurallara uymak zorunda kalacaklar. Norveç Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Danimarka'nın daha katı kurallar getirerek Putin'e ve rejimine önemli bir sinyal gönderdiğini söyledi.

"Yeni tedbirlerle, diğer şeylerin yanı sıra Rus turistlerin Danimarka'ya ve AB'nin geri kalanına vize başvurusunda bulunmalarını daha pahalı ve daha zor hale getiriyoruz. Bundan çok memnunum. Rus ordusu Ukrayna'yı bombalarken Rus turistlerin Avrupa sahillerinde hayattan zevk aldığını görmek son derece kışkırtıcı" dedi.

AB Konseyi kısa süre önce Rusya ile vize kolaylaştırma anlaşmasının tamamen askıya alınmasını kabul etti , bu da vize yasasının genel kurallarının artık Rusya vatandaşları için geçerli olacağı anlamına geliyor.

12 Eylül'de resmen yürürlüğe giren yeni karara göre vize başvuru ücreti 35 Euro'dan 80 Euro'ya çıkacak. Ayrıca, karar ek belgesel kanıt sağlama ihtiyacına yol açacaktır.

Ayrıca, Ruslar artan vize işlem süreleri ile karşı karşıya kalacak ve çok girişli vizelerin verilmesi için daha kısıtlayıcı kurallara tabi olacaktır.

Diğer ülkeler de vize başvurusunda bulunan Ruslar için daha katı kurallar uygulayacaklarını zaten duyurdular.

Editör: İsveç Gündemi