Grubun toplantısına, AB Konseyi'nin mevcut Belçika Başkanlığı'ndan ve önceki dört dönem başkanlığından (İspanya, İsveç, Çekya ve Fransa'dan) temsilciler katıldı.

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda konuyla ilgili toplam 17 ay süren işbirliği tamamlandı ve asıl amaç AB göç ve iltica kurallarının 2024 Avrupa seçimlerinden önce kesinleştirilmesiydi.

Reformun tamamlanması konusundaki iyimserliğini dile getiren AB Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, yeni yaklaşımın blokta koruma arayanlar açısından hem insani hem de adil olacağını söyledi.

Metsola, çerçevenin AB'de kalmaya uygun olmayanlara ve kurallara uymayanlara karşı katı olacağını vurguladı.

Avrupa artık tüm Üye Devletlerde aynı olan sağlam bir yasal çerçeveye sahip olacak. Bu, koruma arayanlar için insani ve adil, uygun olmayanlar için katı ve en savunmasız olanları sömürenler için güçlü olan, işleyen ve koruyan bir yaklaşımdır.

AB Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola: İltica Temas Grubu Başkanı Elena Yoncheva da konuyla ilgili yorum yaptı. Anlaşmanın, mevcut kuralların eksikliklerini gidererek daha tutarlı bir sistemin önünü açtığını söyledi.

Yoncheva ayrıca Aralık 2023'te varılan geçici siyasi anlaşmaların önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı.

İltica Temas Grubu Başkanı Elena Yoncheva: Bu yetki kapsamındaki en önemli mevzuat parçalarından birini sunmaya yönelik mutabakata varılan işbirliği hedefimize, Aralık 2023'te Pakt'ın bekleyen dosyalarına ilişkin geçici siyasi anlaşmalarla ulaşıldı." ifadeleri kullandı.

AB Parlamentosu Üyeleri ile ulusal hükümetler arasında varılan anlaşma beş düzenlemeyi içeriyor. Bu düzenlemeler sığınma ve göç akışlarının Üye Devletler arasında nasıl paylaşılacağını özetlemektedir.

Kurallar aynı zamanda Üye Devletlerin AB'nin dış sınırlarına gelen kişilerle nasıl ilgilenmeleri, kendi topraklarına girenleri belirlemeleri ve sığınma başvurularını nasıl işleme koymaları gerektiğini de özetlemektedir.

Üzerinde mutabakata varılan beş öneri şöyle:

  • Tarama Yönetmeliği
  • Eurodac Yönetmeliği
  • İltica Prosedürleri Yönetmeliği
  • İltica Göç Yönetimi Yönetmeliği
  • Kriz ve Mücbir Sebepler Yönetmeliği
Editör: Semihhan Aydemir