İsveç’te çöpten elde edilen enerji ile 1,5 milyona yakın evin ısıtılması sağlanırken, 500 bin evin ise elektrik ihtiyacı karşılanıyor.


İsveç, evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde ettiği biyogazı hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanıyor. İklim değişikliğinin en büyük düşmanı  metan gazı salınımını bu yolla  sıfırlayan İsveç,  yüzyılımızın  devrimini geri dönüşüm sistemiyle hayata geçirmiş durumda...

İsveç'te çöp artık çok kıymetli. Nedeni ise ülkede kurulan onlarca enerji santralinde enerji ve ısı üretiyorlar. İsveç bu süreci, evsel atıkların yüzde 38'inin geri dönüştürüldüğü 1975'lerde başlatmış ve bugün sadece kendi çöpünü değil, yatırımcılarının oluşturduğu üretim sistemleri içinde, bir çok ülkeden   ithal ettiği yılda 800 bin ton çöpü de dönüştürüyor. 

Ekonomi alanında da çığır açan bu sistem sayesinde, önceden ''çöp'' diye  atacak yer bulamadığımız  nesneler,  parasal kaynaklar sağlıyor ve çöp artık alıp-satılan bir mal olarak, farklı anlam taşımaya başladı.

Özellikle bu süreçte belediyelere önemli görevleri yerine getirdi. Belediye sınırları içerisinde yaşayan İsveçliler, evlerinden atılacak: gazete, plastik maddeler, metal, cam, elektrik malzemeleri, ampul ve bataryaları ayrı ayrı toplamaya teşvik ediyorlar; 

Sonuçta bu malzemeler yeniden kullanılabiliyor, dönüştürülebiliyor veya gübre yapılabiliyor. Örneğin gazetelerden kağıt hammaddesi üretilebiliyor, cam şişeler yeniden kullanılıyor veya eritilerek yeni ürünler elde ediliyor, plastik kaplar plastik hammaddesine dönüştürülebiliyor, yiyecekler gübre veya biyogaz üretiminde kullanılıyor. İsveç'in şehirlerinde  belediye otobüsleri bir çoğu dönüştürülmüş elektrik veya biyogaz ile çalışıyorlar. 

Elektronik malzemeler ve tehlikeli atıklar özel araçlarla toplanıyor, eczaneler evlerde artan ilaçları geri alıyor, büyük hacimli atıklar, örneğin TV üniteleri, kullanılmayan mobilyalar kentlerin eteklerinde oluşan toplama merkezlerine kabul ediliyor. 

Toprakların da petrol ve doğal gibi enerji kaynakları bulunmayan İsveç, dünyanın en ucuz enerjisini kullanarak dünyaya örnek oluyor. 9 ay kış geçiren İsveç, ağır kış şartlarına rağmen geri dönüşüm sayesin de elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde ediyor. 

Dışardan enerji satın aldığı için yılda 46 milyar dolar para ödeyen ve bu yüzden cari açığı bir türlü kapatamayan çöp cenneti Türkiye’nin de İsveç’i örnek alarak ’’çöpten enerji’’ tesisleri kurulabilir. Önümüzde ki 20-30 yıl içerisinde petrol rezervlerinin de tükeneceği göz önüne alırsak, Türkiye’de özellikle belediyelerin bir an önce harekete geçerek İsveç'i örnek alması gerek!...