Avrupa'da aşırı sağ partilerin oyları artarken, buna bağlı ırkçılıkta artıyor.

Bu konuda son yıllarda uzmanlar, akademisyenler, okuduğum araştırmalar, Batı ülkelerinde refah seviyesinin düşmesi ile eş orantılı ırkçılığın arttığını dile getiriyorlar.

Aşırı sağın yükselmesinin  ana sebebini  bunun üzerine kuruyorlar ama ben buna katılmıyorum.

Çünkü, Batı ülkeleri şuanda ekonomik kalkınma ve refahın zirvesini yaşıyor.

Eğer üsteki yorum doğru olsa, İskandinavya ülkelerinde 30 yıl önce ırkçılığın zirvede olması lazımdı.

Norveç 30 yıl önce şimdiye göre daha fakir ve refah seviyesi düşük bir ülkeydi. Buna rağmen, aşırı sağ partilerin aldığı oy oranı yüzde 1 bile değildi.

Irkçılık sıfıra yakındı. Şimdi Norveç, dünyanın en refah ülkesi işsizlik en düşük seviyede, aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 10 geçti.

Irkçılıkta büyük artış yaşanırken, yüzyılın canisi seçilen Brevik,, ''Norveç'e ihanet ediyorlar'' diye 77 kişinin kanına girdi. 

Aynısı İsveç içinde geçerli.

1990 yılında çok ağır ekonomik kriz yaşarken, işsizlik zirve yapmışken, aşırı sağ partinin oy oranı yüzde 2 civarındaydı. Şimdi yüzde 15'i geçti. 

Ozaman ırkçılığın ivme kazanmasında başka ana neden var.
 
Bana göre ırkçılığın artmasında internet kullanımın yaygınlaşmasının büyük katkısı var.

Zira, aşırı sağ ve ırkçılar eskiden halka ulaşamaz ve taban bulamazken şimdi, onbinlerce insanı az bir sürede ağlarına düşürebiliyorlar. 

Yalan yanlış video ve fotoğraflara yorum ekleyerek popülist söylemlerini sosyal medya aracılığı ve internet siteleri sayesinde herkese ulaştırıyorlar.

Özellikle kafası bulanık veya düşünce dünyası yeni şekillenen gençleri tuzaklarına düşürebiliyorlar. 

Sadece bu Batı'nın sorunu değil.

Bütün dünyanın en büyük sorunlarından biri.

Keza,  ırkçılık internet sitelerinde 'milliyetçilik' adı altında kol geziyor. İnternet 'kanı' kutsayanların cenneti gibi.