Avrupa'da yaşayan gurbetçiler her yaz olduğu gibi bu yılda yaz dönemini Türkiye'de geçirmek için bilet alımlarına başladı.

Geçen yıllara oranla Hava Yollarının fiyat politikaları bu yıl bilet alacak insanları biraz daha beklemeye sevk etsede her geçen gün bilet alımlarında yükselme yaşanıyor.

İstanbul, Ankara, Konya ve Antalya uçuşları için biletler gurbetçiler tarafından sıkça soruluyor. Tatillerini Türkiyede geçirmek isteyen gurbetçilerin daha uygun bilet almak için piyasa araştırması yaparken bu yıl Türkiye'ye uçuşlarda kıyasıya bir rekabet olmasına rağmen bilet fiyatlarında hala geçen dönemlere oranla yüksek fiyatlar korunuyor.

Türkiye'nin Dünyaca ünlü markası Türk Havayolları hizmet kalitesi noktasında önemli bir yere sahipken, İskandinavya pazarında kendine yer açmaya çalışan Atlas Global ise Türk Havayolları ile rekabet etmek için Konya uçuşlarıyla daha esnek fiyat politikaları, aynı oranda bagaj ve uçuşlarda yemek servisi ile özellikle İsveç'ten Konya'ya uçacak olan yolcuların tercih noktasında trend oluşturuyor.

Stockholm yönünden İstanbul aktarmalı Ankara, Konya ve Antalya'ya uçacak olan yolcuların en çok merak ettiği bilet fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşüp düşmeyeceği konusu geliyor. Çalışmakta olduğum Pias Resebyrå'yu arayan müşterilerimizin sıkça sordukları ve özellikle Havayollarından fiyatların düşüşü yönünde beklentiler içindeler. Önceki dönemlere oranla bilet satışlarına kale alınabilecek ölçüde bir bekleme olduğu ve hala fiyatların düşüşünü bekleyen müştelerin yaz tatil planlarıda buna bağlı olarak erteleniyor.

Havayollarının fiyat indirimine gitmemesi durumunda bu yıl birçok gurbetçinin tatilini iptal etme durumu bile yaşanabilir. Aktarmalı fiyatlarda hafif bir düşüş yaşanmaya başlasada özellikle direk uçuşlarda fiyatların çok yüksek olduğu konusunda herkes ortak fikirde. Önceki yıllarda hiç gündeme bile alınmayan Ukrayna Havayolları bile ucuz fiyat politikaları nedeniyle bu yıl gurbetçiler tarafından sorulmaya başlandı.

İskandinavya pazarında olan 3 Türkiye Havayolu'nun pazarı başkalarına kaptırmaması ve özellikle Türkiye'ye uygulanan stratejik ekonomik baskıya karşı Türkiye'ye uçuşları ve turizme destek sağlaması açısından bu yıl fiyatlarında daha önemli bir esneklik sağlamasında fayda olacağını düşünüyorum.

Geçen yılki kampanyalardan eser yokken bunun yanı sıra fiyatlarında yüksek olması sadece gurbetçilerin değil, Türkiye'ye seyahat düşüncesi olan yabancılarında önyargısal tarafını harekete geçiriyor.

Türk Havayolları, Atlas Global ve Pegasus'un İskandinavya pazarında önemli paylarını koruması için en kısa zamanda bir dokunuş yapmalarını önemli görüyorum.

Özellikle direk uçuşlarda fiyat düşecekmi sorusuyla beklenti içinde olan vatandaşlarımıza önümüzdeki günlerde bir düşüşün muhtemel olabileceğini söylemem yanlış olmaz. Havayollarının tatilerini Türkiyede geçirmek isteyen vatandaşların beklentilerini gözardı edemeyeceğini ve buna göre bir takım girişimlerde bulunacağını düşünüyorum.

İnşallah düşündüğüm gibi olacak ve vatandaşların tatilleri cüzdanları yakmaz. 

Hiç birşey artık eskisi gibi değil!

Havayolu şirketlerinde önemli stratejik çalışmalar yapılıyor. Pazarda rakiplerin çoğalmasıyla fiyat politikalarında esneklik kaçınılmaz gibi görünüyor. Çünkü eskisi gibi tekelleşme bahse konu değil. İskandinavya pazarı geçen yıllara oranla gelişen bir pazar ve bu pazar artık Havayollarının önemli odak noktası halindedir. Yaz döneminde fiyatların düşmemesi vatandaşı yönlendirecek olan alternatifler sonucunda fiyattan taviz vermeyen şirketleri de ciddi şekilde zora sokabilecek. Temenni ederim ki milli değerleri olan şirketlerimiz bu alternatif yönelimleri erken fark eder ve önündeki pastayı başkasına kaptırmaz.