Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun, aralık ayında ön gösterim araçlarını kamuoyuna tanıtacağını belirtti.

Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.

Zorlu bir küresel ekonomik görünümle karşı karşıya bulunulduğuna işaret eden Varank, 2019 yılı için yüzde 3’lük bir küresel büyüme tahmini yapıldığını, bunun 2008-2009 global finans krizinden bu yana en düşük orana karşılık geldiğini söyledi.

Türkiye’nin ise Ağustos 2018'de ekonomik temellerinden bağımsız ciddi bir dış şokla karşılaştığına değinen Varank, "Uyguladığımız koordineli ve iyi tasarlanmış politikalarla şokun etkisini hafiflettik. Sanayi üretiminde son dönemdeki gelişmeler olumlu trende işaret ediyor. Sene başından itibaren toparlanma eğilimi gösteren sanayi üretimi, eylülde yıllık bazda yeniden pozitif seviyelere ulaştı. İmalat sanayisinde siparişlerle birlikte kapasite kullanım oranları artıyor. Ekonomik güven göstergeleri yukarı yönlü seyrediyor. Yılın başında Türkiye için karamsar tablo çizen uluslararası kuruluşlar, büyüme tahminlerini tek tek yükseltiyor." dedi.

Varank, sanayi sektöründeki iyileşmenin kalıcı olması için tüm imkanları seferber ettiklerini, katma değerli üretim öncülüğünde, büyümeyi teşvik edecek uygulamalara hız kazandırdıklarını dile getirdi. Bakan Varank, "Sonuç-odaklı politikalarla, güçlü ve sürdürülebilir büyüme oranlarını yakalayacağız." diye konuştu.

Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı tesis edecek, küresel yarışta Türkiye'yi ön sıralara taşıyacak politikaları Milli Teknoloji Hamlesi anlayışıyla tasarladıklarını anlatan Varank, Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin omurgasında da bu anlayışın olduğunu söyledi.

İmalat sanayisinin ihracatını ve milli gelirdeki payını artıracaklarını vurgulayan Varank, ihracatta orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye çıkaracaklarını belirtti.

Yüksek katma değerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesi için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı başlattıklarını ifade eden Varank, pilot uygulamanın hayata geçirildiği makine sektöründe yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını, sanayicilerin talebi üzerine başvuru süresini uzattıklarını kaydetti. Varank, 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren, diğer odak sektörlere yönelik çağrıya çıkmak üzere hazırlık yaptıklarını bildirdi.

Editör: İsveç Gündemi