Alesta üzerindeki çalışmalarını AA'ya anlatan Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) Genel Müdürü Eray Gökalp, Alesta'nın diğer İHA'lardan farklı bir konfigürasyona sahip olduğunu dile getirdi.

Alesta'nın döner kanatlı yapıya sahip olduğunu belirten Eray Gökalp, "Kanatların dik pozisyonunda dikine iniş-kalkış yapabiliyor. Düz uçuşa geçtiğinde ise kanatlar yatay pozisyona geçerek sabit kanatlı uçak modunda uçabiliyor. Avantajı, sabit kanatlı uçak ile helikopterin uçuşlarının avantajlarını bir arada görebiliyorsunuz. Sabit kanatlı bir aracın ihtiyaç duyduğu bir piste ihtiyacı yok." diyor.

"İHA'nın bir helikopter gibi iniş-kalkış yapabildiğini belirten Gökalp, "Düz uçuş moduna geçtiği zaman sabit kanadın yarattığı kaldırma kuvvetinden faydalanarak helikopterlere göre daha uzun mesafelerde uçuş gerçekleştirebiliyor. Bu özel ve zor bir problem. Geçiş modları dediğimiz, kanadın dikeyden yataya geçişinde ve sert rüzgarlar altında uçağı stabil tutabilmek ve uçurabilmek çok ciddi mühendislik birikimi gerektiriyor. Firmamızda ortalama 16 yıllık tecrübeye sahip önemli bir kadromuz var. Onların kabiliyetleri neticesinde bu seviyelere gelebildik." ifadelerini kullandı.

Gökalp'e göre elektrikli motor ve itki sistemine sahip Alesta'nın yer testleri 1-2 hafta içinde tamamlanacak ve ağustosun ilk haftalarında uçuş testlerine geçecek.

8 kilogram faydalı yük taşıyabilen aracın, yeterli bulunması halinde 2021 başında seri üretime başlayabileceği belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi