Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyük bir sınav verdiğini, şimdi bu sınavın finaline hazırlanmak gerektiğini ifade etti.

Kısıtlamaların, tedbirlere tam uyum sağlanacağına olan inançla kaldırıldığını söyleyen Koca, yasakların bitmesinin tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Salgına ilişkin son verileri sosyal medya hesabından da paylaşan Koca, "Yeni tanı konan hasta sayısı, yeni iyileşen hasta sayımızın %40’ı kadar. YAŞ ORTALAMASI yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. Yeni hastalar sebebiyle artan yoğun bakım ihtiyacı düne yakın. Virüsün etkisinin azaldığı fikri riskli. “Normal” olan, tedbirdir." diye yazdı.

Basın toplantısında normalleşme sürecini değerlendiren Sağlık Bakanı, 65 yaş üstü vatandaşların artık her gün saat 10:00 ila 20:00 arasında dışarı çıkabildiğini hatırlattı ve yasaklar başlamadan önce vakaların yüzde 15,7'sini bu yaş grubunun oluşturduğunu, kısıtlamaların ardından bu oranın yüzde 7,5'e düştüğünü söyledi.

Bakan, "Antikor testiyle toplumdaki bağışıklama durumunun düzeyini bölge bölge, il il de bilmiş olacağız." dedi.

Yurt dışından gelenler sağlık taramasından geçecek

Sağlık Bakanı yurt dışından gelenlerle ilgili ise şunları söyledi: "Avrupa'dan farklı olarak yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz."

"Ülkelerin salgın durumunu da göze alarak hangi takvimle bu seferlerin, uçuşların izinlerinin verilebileceğini belirledik."

Koca, yurt dışı uçuşların açılacağı ülkelerle ilgili bir risk tespit edildiğinde önlemlerin tekrar değerlendirileceğini söyledi.

Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki vaka sayılarında giderek kısmi artışın olduğunu söyleyen Koca başkent Ankara'daki artış içinse "Son 2-3 gün bir yükseliş söz konusuydu. Bugünden itibaren Ankara da düşüşe geçmiş oldu." diye konuştu.

Editör: İsveç Gündemi