Sizin karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı arzu ederdim. Ne var ki hastalarımızın ve yitirdiğimiz canların sayısı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor.

Tatil yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, sünnetlerimiz, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler oluyor.

Her gün test sayımızı açıklıyoruz, açıkladığımız hasta sayımız düşmüyor. Her gün bu sebeple vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor. Hastanelerimizin yükü artıyor. Bütün bunlar titiz bir bakım ve kesintisiz bir hizmet gerektiriyor.

Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı ebediyete yolcu etti. Tümüne Allah'tan rahmet diliyorum.

Sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvurulması içimizi acıtıyor. Mesafeyi gözetmeyen kalabalıklar, unutulan her maske, ihmal edilen her tedbir onlarca can yakmaktadır. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. Bu hassasiyet yaşlıların, kronik rahatsızlığı olanların korunması için gereklidir. 

Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir artış var. En fazla artış Ankara'da. 

Virüs gücünü kaybetmedi. Rakamlar bize ölüm ve ağır vaka sayısının arttığını gösteriyor. Yöntemlerde benzerlik olsa da her ülke kendi mücadelesini kendi şartlarında veriyor.

HES kodu uygulaması başarıyla devam ediyor. İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin kişi bu sayede tespit edilmiş oldu. Haziran ayında 6289 olan filyasyon ekibi sayımızı 10250'ye çıkardık. Özellikle sorunlu illerde filyasyon ekibimizin sayısını arttırıyoruz. 

Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır. Ancak önümüzde mevsimsel gribin artacağı bir dönem var.

Salgınla mücadelenin tüm çalışanları sizden tedbirlere uymanızdan daha güzel bir teşekkür yoktur. Maskeyle nefes almak entübasyon ile nefes almaktan kolay.

TÜRKİYE'NİN KORONAVİRÜS TABLOSU

Bugün hayatını kaybeden kişilerin sayısı 45. Bugünkü hasta sayısı 1596.

Burada 14 Mart-1 Haziran arasında vefat eden vatandaşlarımızın yaş ve cinsiyetlere göre dağılımını görüyoruz. Her iki cinsiyette de ölümler 50 yaşından itibaren yaş arttıkça ölümlerin de arttığı görülmektedir.

2019 ve 2020 yıllarının ilk 8 aylık ölüm istatistiklerini gösteriyoruz. 2019 yılı toplam ölüm 297 bin 275'di. 2020 için beklenen ölüm 303 bin 815. 2020'de gerçekleşen ölüm 303 bin 262. Geçen yılki vefat sayısıyla uyumlu. Koronavirüsten gerçekleşen 6 bin 370 vefatı da ekleyince bu yılın ilk 8 ayında vefat sayısı 309 bin 632 oldu.

Bu haritada il bazında hastalarımızın, yoğun bakımda yatan hastalarımızın ve entübe olan hastalarımızın yaş ortalamalarını görüyoruz. Gümüşhane 51.7, Uşak 46.48, Sinop 46.43, Aksaray 46.3 ile hasta yaş ortalaması en yüksek olduğu iller.

YENİ KISITLAMALAR OLACAK MI?

Şuan Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat oranında geçmiş durumda. Bu alandaki tedbirleri Ankara'da yoğunlaştıran bir çaba içindeyiz. Bir takım tedbirler alınmaya başlandı. Özellikle mesai kavramı, bununla birlikte kuruma gelmeme, dönüşümlü çalışma gibi bir takım düzenlemeler Ankara özelinde daha yoğun bir şekilde gündeme alındı. Şu anda sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir şey gündemimizde yok.

Bilim Kurulu tavsiye ediyor. Karar alma konusunda Bilim Kurulu olmadığını biliyoruz ama uygulama konusunda bir hassasiyet gösterildiğini söylemek istiyorum. Salgının kontrolden çıktığını söyleyemeyiz. Ancak üzerimize düşeni yapmazsak sonucu farklı olabilir. Bazı illerimizde durumun faklı olduğunu söyleyebiliriz. Ankara bu illerimizden biri. Kayseri, Konya gibi illermizi sayabiliriz.

Bizim gördüğümüz en büyük kaynak özellikle bayram ve bayram sonrası yoğun düğün ve benzeri etkinlikler. Düğünlerle ilgili bütün Türkiye'de organizasyonun daha çok nikah tarzında olması, yemekli bir organizasyon olmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun bir önerisi oldu.

Şuan Ankara'da hastane açısından bir sorunumuz olmadığını söylüyorum. Var olan hastanelerimizi kullanacağımızı daha önce de söylemiştim. Bu konuda tedbirimizi almak anlamında var olan hastanelerdeki yoğun bakım sayısını arttırmak da olmak üzere bunu gündeme aldığımızı belirtmek istiyorum.

AŞI ÇALIŞMALARI

Özellikle şuan 2 aşıyla ilgili bakanlığımız onay vermiş oldu. Biz bu çalışmalara izin verilirken gönüllülük esasına göre bu izinler veriliyor. Bu çalışmaları bizim biliyor olmamız daha sonra kullanım için de son derece önemli. Bunu bir zorlamayla yapmıyoruz. Gönüllülük esasına göre yapıyoruz. Bu üzerinde çalışılan aşılarla ilgili bizim temelde var olan etkinliğini son derece önemli. Bizim kendi yaptığımız çalışmalar ise FAZ 1 çalışmasına doğru gelen çalışamlar var. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili gelişme olacak. 2 çalışma dışında 3'üncü bir çalışma için müracaat oldu. Rusya'da yapılan FAZ 3 çalışmasına gelen bir çalışma için müracaat edildi. Bu anlamda önemli bir aşamada olduğunu söyleyebiliri.

FUTBOL MAÇLARI

Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Belli bir döneme kadar belki ilk yarısı için seyircisiz olması yönünde bir öneri var. Seyircisiz maçların devam etmesi şeklinde bir öneri var.

VİRÜS DÖNEMİNDE EĞİTİM

Şu dönemde kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı şeklinde bir yaklaşımımız var. Daha çok birinci sınıfların alışması şeklinde 2+5 şeklinde bir uygulama gündeme gelebilir. Diğer sınıfların nasıl devam edeceği şeklinde salgının seyrine göre gelecek hafta netleştirmiş oluruz. Özetle birinci sınıfların alışması için 2+5 şeklinde olabilir. İkinci sınıfların olup olmayacağı konusu önümüzdeki hafta netleşmiş olur. 

Editör: İsveç Gündemi