Paris’te polise çekiç ve silahla saldıran İsveç vatandaşının görüntüleri yayınlandı

TE Bilisim
TE Bilisim
Editör
Yayınlanma

 

Fransa’nın başkenti Paris’teki Notre Dame Katedrali yakınlarında polise çekiç ve silahla saldıran saldırganın görüntüleri yayınlandı. Saldırı sonrası polis bile şaşkın. Bu kez karılaştıkları terörist daha önce gördüklerine hiç benzemiyor. Saldırgan 3 dil bilen bir gazeteci...

Fransa’nın başkenti Paris’teki dünyaca ünlü Notre Dame Katedrali yakınlarında polise çekiç ve silahla saldıran 40 yaşındaki Farid İkkam’ın saldırı anındaki görüntüleri yayınlandı.

Amatör video görüntülerinde sıçrayarak 3 polisten birini hedef aldığı görülen İkkam'ın batı değerlerine inanan bir doktora öğrencisi olduğu, 3 dil bildiği ve gazetecilik yaptığı ortaya çıktı. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan Farid İkkam, anti terör birimlerince gözaltına alındı. Hükumet, İkkam'ın saldırıyı IŞİD adına ama tek başına yaptığına inandıklarını açıkladı.

Fransa'da meydana gelen terör saldırıları bir "terörist profili" ortaya çıkarmıştı. Bu şahıslar çoğunlukla 16 ila 30 yaş arasında, küçük suçlara bulaşıp cezaevinde radikalleşen ya da çeşitli Selefi camilerde radikalleşen kişiler. Gelecekten umudunu kesen, ailevi sorunları olan, varoşlardan, yoksul mahallelerden gelen ve çoğu poliste kaydı bulunan kişiler oldu.

Ezberi bozduAncak, geçtiğimiz Salı günü polise çekiçle saldıran saldırganın profili terör uzmanlarının da ezberini bozdu. Metz kentinde Lorraine Üniversitesi'nde doktora yapan İkkam'ın, Mağrip gazetelerinin batıdaki seçimleri nasıl izlediği konusu üzerinde doktora tezi yapan bir gazeteci olduğu ortaya çıktı.Tez hocası Paris'e taşınınca İkkam da Paris 2-Assas Üniversitesi'ne geliyor. Paris yakınlarındaki Cergy kentinde bir öğrenci yurduna yerleşiyor. Polis'te kaydı olmadığı gibi, radikal islama kaydığı yönünde de tek bir ize rastlanmıyor.
Paris 2-Assas Üniversitesi'ndeki tez profesörü Arnaud Mercier, "Duyduğumda sandalyemden düşecek gibi oldum. Farid'i 2013 yılında tanıdım. Bir tez programına yazılmak için CV'sini göndermişti. 2008-2010 yılları arasında İsveç'te gazetecilik okuduğunu, İsveç'te ve ardından Cezayir'de gazetecilik yaptığını söyledi. İsveççe, Arapça ve Fransızca biliyordu. Son derece akıllıca bir tez seçmişti. Hiçbir şüpheye yer verecek bir durum yoktu. Benim tanıdığım öğrencim, bütün bunlara panzehir fikirler taşıyan, batıyı, demokrasiyi destekleyen, demokrasilerde medyanın gücüne inanan birisiydi" sözleriyle öğrencisini tanımladı.

Farid İkkam, yanyana devriye gezen üç polisten birine saldırmak için uzaktan, elinde çekiçle atladı ve "Ben halifenin askeriyim. Bunu Suriye için yapıyorum" diye bağırdı.

Polis, saldırının ardından saldırganın evinde yaptığı aramada, Farid İkkam'ın IŞİD'e katıldığını anlattığı bir video kaydı buldu.

Hükumet sözcüsü Christophe Castaner, "Bunun tek başına yapılan bir eylem olduğunu düşünüyoruz. Daha saldırdığı anda sarfettiği kelimeler nedeniyle bunun bir terör saldırısı olduğu anlaşıldı" dedi.

Polis kurşunuyla göğsünden yara alan Farid İkkam, tedavisi yapıldıktan sonra anti terör birimleri tarafından, ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı. Önümüzdeki günlerde belki de profiliyle herkesi şaşırtan İkkam'ın kendisi neden bu saldırıyı gerçekleştirdiğini anlatacak.

Farid İkkam adlı saldırgan Notre Dame Katedrali yakınlarında 3 polis memurunu hedef alarak ve aralarından bir polisi önce çekiçle yaralamış ve silahla vurmuştu. Saldırgan 2 polis memuru tarafından vurularak etkisiz hale getirilmişti.