İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 21.07.2016 tarihinde Alman ZDF ekranlarında Maybritt Illner’in moderatörlüğündeki tartışma programına konuk oldu.

Yeneroğlu değerlendirmesinde gerçekleşen darbe girişiminin çarpıtıldığının ve ideolojik reflekslerle ele alındığının altını çizdi. Yaşananların bir tiyatro hatta Cumhurbaşkanı’nın senaryosu olarak sunulmasına karşı çıktı.

Konuşmasının devamında demokrasiyi savunmak için olağanüstü hâl ilan etmenin gerekliliğini vurgulayan Yeneroğlu, “Netice itibariyle olağanüstü hâl, devlete olağanüstü şartlarda Anayasa'nın sınırları içerisinde kalınarak mücadele olanakları sunuyor. Olağanüstü hâl, acil durum olarak nitelendirilebilecek bir ortamı tekrar normale döndürme amaçlı olarak uygulanır. Anayasa bu hakkı Cumhurbaşkanı idaresinde bakanlar kuruluna vermektedir.” dedi.

Almanya'daki RAF terörü esnasında devletin hukuki bir dayanağı olmadan uyguladıklarına atıfla Almanya’da yaşananların Türkiye’dekilere kıyasla sadece ufak bir parçadan ibaret olduğuna işaret etti.

Yeneroğlu yaklaşık bir saat süren tartışma boyunca Türkiye’nin gerçekliğinden bihaber olan diğer katılımcıların tüm çarpıtmaları ve “Bir Alman televizyonunda karşılıklı tartışırken Alman toplumunun âdetlerine göre hareket etmelisiniz.” şeklinde sergilenen üstenci tavra rağmen, insanların darbeci teröristler tarafından nasıl katledildiğine ve bunun karşısında verilen demokrasi mücadelesine dikkat çekti.
Editör: İsveç Gündemi