İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde bulunan tarihi Atlas Sineması, 2019-2020 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından en ince detayına kadar orijinal halinin korunmasına dikkat edilerek restore edildi.  Bu tarihi mekanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açılış törenine, ünlü yönetmen Guy Ritchie’nin yanı sıra, Jason Statham, Josh Harnett, Jacquie Ainsley ve Ritchie’nin Antalya’da çekmekte olduğu ‘Five Eyes’ filminin oyuncuları katıldı. 

Atlas Sineması’nın özgün halinin korunarak restore edilmesi, iki senelik büyük bir emeğin ürünü. İlk kez 1948’de açılan sinema, sahnesinden koltuklarına, ses sisteminden fuayesine kadar tamamen yenilendi. Sinema 483 koltuğu, 4K görüntü kalitesi sağlayan projeksiyonu ve 13x7 metrelik sahnesiyle, sanatseverlere hizmet vermeyi bekliyor. Ayrıca, sinema salonun sahnesi canlı tiyatrodan diğer performans sanatlarına, geniş bir yelpazede hizmet verebilecek şekilde tasarlandı. 

Atlas Sineması ile aynı binada yer alan İstanbul Sinema Müzesi de Türk sinema tarihi boyunca çekilmiş olan tüm filmlerin dijital kopyasını barındırarak, sinema kültürüne büyük katkı sağlıyor olacak.  Misafirler 8 bini aşkın Türk filminin sinopsisine de erişim sahibi olacaklar. Dünya sineması ile ilgili önemli bilgi ve belgelerin ve Türk sinemasının başyapıtlarıyla ilgili özel detayların paylaşıldığı müze, sinemaseverler için bir eğitim merkezi olacak. Türk sinemasının yıllar içinde aldığı ulusal ve uluslararası ödüller de bu müzede sergileniyor olacak. 

İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nde yer alan Atlas Sineması, kapılarını 1948 yılında açtı. Sinemanın bulunduğu bina, 1870 senesinde Sultan Abdülaziz döneminde inşa edildi. Beyoğlu’ndaki restorasyonlar arasında çok iyi bir örnek teşkil eden binanın yüzü, 19. yüzyıla özgü Neoklasik unsurlar barındırıyor. Binanın içinde barındırdığı tavan işlemeleri, rölyefler, mermer şömineler ve kakmalı parke süslemeleri inşa edildiği zamanın sanat anlayışını yansıtıyor. Meşhur sinema salonu cadde üzerindeki konumunda ötürü Taksim’de insanların önemli buluşma noktalarında birini oluşturanAtlas Pasajı’nın içerisinde yer alıyor. Müze sayesinde şehrin toplumsal hafızasında büyük yeri olan Atlas Sineması hayata dönüyor olacak. Sinema ayrıca Türk sinemasının yıllarca merkezi olan Yeşilçam Caddesi’nin yanında yer alıyor. Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, Beyoğlu Kültür Yolu üzerindeki en önemli noktalardan biri olacak. 

Müze ve sinemanın açılış törenine, Antalya’da yeni filmini çekmekte olan Guy Ritchie’nin yanı sıra, Jason Statham, Josh Harnett ve Jacquie Ainsley’in de aralarında olduğu, dünyaca ünlü oyuncular, yönetmenler ve yapımcılar katıldı.

Guy Ritchie yeni filmi ‘Five Eyes’ı çekmek için Türkiye’yi seçti

Ritchie’nin yeni aksiyon filmi ‘Five Eyes’Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla, Antalya’nın Expo sergi alanı ve tarihi Kaleiçi bölgesinde, şehri adeta koca bir film setine çevirerek çekildi. Ivan Atkison ve Mars Davies’in senaryosunu, Guy Ritchie’nin yönetmenliğini ve başrollerini Jason Statham, Aubrey Plaza, Bugzy Malone ve Cary Elws’in üstlendiği ‘Five Eyes’ta, uluslararası bir istihbarat örgütü tarafından görevlendirilen MI6 ajanı Orson Fortune, dünyayı çok büyük bir tehlikeye atacak olan bir ölümcül silah teknolojisinin satışını engellemeye çalışıyor. 

Editör: İsveç Gündemi