Edirne ve Bursa gibi çevre illerden destek için gelen özel harekat ve çevik kuvvet polisleri eşliğinde düzenlenen operasyonun IŞİD, PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H, DHKP/C, PKK terör örgütlerine yönelik olduğu öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Bağcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Eyüp, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Kağıthane ve Beyoğlu başta olmak üzere 26 ilçede düzenlediği eş zamanlı operasyonda 2 bini Çevik Kuvvet polisi olmak üzere yaklaşık 5 bin personel görev aldı.

İstihbarat, Özel Harekat şubeleri ve ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı ekiplerin yanı sıra Yunus timleriyle çok sayıda polis helikopterinin destek verdiği operasyonda 140 adrese baskın düzenlendi.

BAŞBAKANLIK KOORDİNASYON MERKEZİ: 13 İLDE 251 GÖZALTI

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, son yaşanan terör olayları çerçevesinde IŞİD ve PKK terör örgütlerine yönelik, 13 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda 251 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Koordinasyon Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında dün Çankaya Köşkü'nde yapılan Güvenlik Toplantısı'nda IŞİD terör örgütüne yönelik bugüne kadar yurtiçinde yapılan operasyonların detaylı şekilde ele alındığı, söz konusu terör örgütünün ülke içindeki faaliyetleri ve oluşturduğu tehdidin değerlendirilerek, bundan sonra alınacak ilave tedbirlerin kararlaştırıldığı belirtildi.

Toplantıdaki değerlendirmede, 20 Temmuz Pazartesi Suruç'ta IŞİD terör örgütünce gerçekleştirilen ve 32 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının, terör örgütü PKK ve yan unsurlarıyla marjinal sol terör örgütlerince suistimal edildiğinin görüldüğü kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Örgütlerin verdikleri ilave talimatlar sonucunda birçok ilimizde kamu düzenini ve vatandaşın huzurunu bozmaya yönelik eylemler, korsan gösteriler yapılmış güvenlik güçlerimize yönelik silahlı eylemler gerçekleştirilmiş ve 5 güvenlik görevlimiz şehit edilmiştir.

Bu gelişmeler ışığında, devam eden soruşturmalar çerçevesinde; 24 Temmuz 2015 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince IŞİD terör örgütü, PKK terör örgütü ve iltisaklı yapılanmalarla diğer marjinal sol örgütlere karşı yapılan çalışmalarda, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda kamu düzenini tehdit eden faaliyetlerde bulunan, vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı silahlı eylem gerçekleştiren ve eylem hazırlığı içinde olduğu değerlendirilen çok sayıda kişiye yönelik eş zamanlı olarak 13 ilde operasyon yapılmıştır. Bu kapsamda şu ana kadar terör örgütlerine mensup toplam 251 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanlar hakkında adli süreç devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dün olduğu gibi bugün de ayrım yapmaksızın IŞİD terör örgütü, PKK terör örgütü ve diğer uluslararası terör örgütleriyle çok boyutlu mücadelede kararlıdır. Milletimizin huzuru ve güvenliği için her türlü tedbir alınmaktadır. Devam eden operasyonlara ilişkin bilgiler kamuoyuyla paylaşılacaktır."

İSTANBUL'DA GÖZALTINDAKİLERDEN 36'SI YABANCI

İstanbul'da gözaltına alınan 98 kişiden 36'sının IŞİD üyesi olan yabancı uyruklular olduğu belirtildi.

IŞİD, PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H ile DHKP/C'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda terör örgütüne mensup şüphelinin gözaltına alındığı ve adreslerde aramalar yapıldığı öğrenildi.

DHKP/C ÜYESİ BİR KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

İstanbul'da yapılan terör örgütlerine yönelik operasyon kapsamında Bağcılar'da polisle çatışma giren DHKP/C üyesi bir kadın öldürüldü. Alınan bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde yürütülen eş zamanlı operasyon kapsamında, Bağcılar Yeni Mahalle Bülbül Sokak'taki bir adrese baskın düzenledi. Kapı önünde konum alan ve eve girmeye hazırlanan Özel Harekat polislerine içeriden ateş açıldı.

CANLI BOMBA İDDİASI

Kısa süreli çatışma sonrası terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu tespit edilen bir kadının öldürüldüğü ve saldırıda kullandığı silahının ele geçirildiği öğrenildi.

Çatışmada öldürülen şüphelinin Günay Özaslan olduğu belirlenirken, yetkililer Özaslan'ın "canlı bomba" eylemi hazırlığında olduğu iddiasıyla arandığını belirtti.

GÖZALTINA ALINANLAR SAĞLIK KONTROLÜNDE
İstanbul'da düzenlenen terör operasyonunda gözaltına alınan zanlılar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonda gözaltına alınan şüpheliler Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Şüphelilerden biri araçtan inmemek için polis ekiplerine direndi. Polis ekipleri, slogan atan şüpheliyi güçlükçe içeri aldı. Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

AA-DHA-CHA
Editör: İsveç Gündemi