Siyasi ve ekonomik güç odanlarının angajmanı dışında tamamen kendi imkanları ile özgür bir düşünce benimsemiş "İstanbul Düşünce Evi" 'nin organize ettiği tanışma programında birçok insan bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

3 yıl önce bir kaç akademisyenin girişimi ile yola çıkan "İstanbul Düşünce Evi" nin amaç ve misyonunu yakından tanımak isteyen insanlar İDE'nin Üsküdar'daki merkezinde bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

Programda İDE'nin kuruluş amacı ve yüklendiği misyondan bahseden İDE Genel Koordinatörü Halil İbrahim Yenigün, İDE hakkında önemli bilgiler verdi.

Yenigün, "Çözmeye çalıştığımız bir sorun var. Temel bir sorundan bahsediyoruz ve bundan nasıl kurtulabileceğimizin yollarını arıyoruz" dedi.

Düşünce ve bilgiyi başka şeyleri aracı yapmadan, bilhassa bir takım siyasi angajmanları aracı yapmadan, metalaştırmadan bizati hakikat arayışı için çabaladıklarını söyleyen Halil İbrahim Yenigün, temel olarak düşünceyi ve bu düşüncenin de temel ahlaki sorumluluğunu taşımaya çalışan insanlar olarak, "İstanbul Düşünce Evi" nin oluşturulduğunu ve bu anlayışta olan insanları biraraya getirerek bir topluluk oluşturmak istediklerini ifade etti.

Bilgi ve iktidar ilişkileri ile ilgili hususlara da değinen Yenigün "Dünya'da bilhassa 50-60 yıldır yeni bir düşünce kuruluşları sektörü var. Bunlar yoğun bir şekilde araştırma projeleri, raporlar, politika notları şeklinde bir takım üretimler içerisindeler. Türkiye'de son 10-15 yıldır bu sektörü büyük ölçüde ithal etti ve şu anda Türkiye'de de aynı şekilde bilgi ve iktidar arasında belli bir bilgi ve ilişki biçimi gelişti. Şunu demeye çalışıyoruz. Bir takım büyük sermaye grupları düşünce kuruluşu oluşturuyorlar ve bunun sonucunda belli bir takım fikri üretimler, zihinsel üretimler ve araştırmalar yaptırtıyorlar. Aynı şekilde yine siyasi partiler, bir takım iktidar odakları da aynı şekilde kendilerine yakın STK ve düşünce kuruluşları kuruyorlar ve bu süreç son zamanlarda yoğun bir şekilde devam ediyor. Siyaset yapıcıları politika ihtiyacında bulunuyor. En doğru politikayı nasıl yürütebiliriz şeklinde o düşünce kuruluşu çalışmalar yapıyor" dedi.

İstanbul Düşünce Evi (İDE)'nin ise, Siyasi ve belli ekonomik güç odaklarının angajmanı olan düşünce kuruluşları gibi değil de, tamamen bu odakların ilgilenmediği, önemsemediği başka bir deyişle işlerine gelmediği "ezilmiş" mağdurların sorunlarını düşünce merkezine alarak çalışmalar yürüttüğü söyledi.

İDE konuşmaları, düşünce atölyeleri, gelecekteki projeler ile ilgili de bilgi verilen ve soruların cevaplandığı program daha sonra katılımcıların kendi aralarında tanışarak sohbet etmeleri ile devam etti.

İDE ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayınız

Semihhan AYDEMİR / İsveç Gündemi
Editör: İsveç Gündemi