HDP'nin Diyarbakır mitinginde Demirtaş'ın konuşmasından önce iki ayrı patlama meydana geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi
Patlamanın nedeni henüz kesinleşmiş değil. Patlamanın trofodan kaynaklandığı iddia edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ise patlama ile ilgili “Patlama trafo kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan bir müdahale söz konusu” dedi. HDP Diyarbakır mitingi patlama nedeniyle iptal edildi, kalabalık miting alanından dağıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP mitingindeki patlamayla ilgili soruşturma başlattı.

Alınan bilgiye göre, İstasyon Meydanı'nda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 100'ün üzerinde kişinin yaralandığı patlamanın ardından bölgedeki incelemeler devam ediyor.

Soruşturma kapsamında, Cumhuriyet başsavcıvekili ve bir savcı, patlamanın yaşandığı bölgede Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi ekiplerinin çalışmalarını inceledi.

Patlama nedeninin, toplanan delillerin incelenmesinin ardından belirleneceği bildirildi.

Olayın ardından Diyarbakır Gazi Yaşargil ve Selahattin Eyyubi eğitim araştırma hastanelerine getirilen yaralılar için seferberlik başlatıldı.

Acil serviste tedavisi süren yaralının kalmadığı, başka hastanelerden sağlık görevlilerinin de çağrıldığı öğrenildi.
Bu arada, miting sonrasında kentte yaşanan gerginliğin sona erdiği gözlendi.

HDP'nin Diyarbakır mitinginde bir patlama meydana geldi. HDP mitingi için İstasyon Meydanı'nda toplananlar HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın konuşmasını bekliyordu. Saat 17,55 sıralarında kürsüye Demirtaş'tan önce HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nursel Aydoğan çıktı. Aydoğan'ın konuşması bittikten sonra bir patlama sesi duyuldu. Platformun karşısında elektrik trafosunun olduğu yerden dumanlar yükseldi. Platformdan Türkçe ve Kürtçe anons yapıldı. Patlamanın trafodan kaynaklandığı duyuruldu, ambulans istendi. Anonslarla "panik yapmayın, provokasyona gelmeyin" çağrıları yapıldı.

Bu anonslardan kısa süre sonra miting alanının kenarındaki trofonun önünde ikinci bir patlama meydana geldi. Demirtaş'ın konuşma yapacağı platformun yaklaşık 30 metre yakınında dumanlar yükseldi. Patlamanın olduğu yerde çok sayıda yaralı vardı. Yaralıları taşımak için yardım koridoru oluşturuldu. Mitinge katılanlar ve sağlık görevlileri yaralıları o koridordan ambulanslara taşıdı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Vali Hüseyin Aksoy'dan bilgi aldı.  
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da HDP mitinginde art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu olaya ilişkin "Bu meselenin arkasında ne varsa; trafo patlaması mı bir suikast mi herhangi bir provokasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz." dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, patlamaya ilişkin, "Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim" demişti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır'da HDP mitingi esnasında iki ayrı noktada patlama meydana geldiği, olayda 2 vatandaşın hayatını kaybettiği, ilk belirlemelere göre 100'ün üzerinde vatandaşın da yaralandığı bildirildi.

Bakanlıktan, patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bugün, saat 17.50 sıralarında, Diyarbakır'da Hakların Demokratik Partisi (HDP) mitingi esnasında iki ayrı noktada patlama meydana gelmiş, olayda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ilk belirlemelere göre 100'ün üzerinde vatandaşımız da yaralanmıştır.

Olayla ilgili olarak Bakanlığımızca uzman ekipler derhal Diyarbakır'a gönderilmiştir. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve faillerin yakalanması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Eylemin, doğrudan demokrasimize, seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde geçmesini engellemeye yönelik yapıldığı değerlendirilmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Vali Hüseyin Aksoy ile Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, HDP mitingindeki patlamayla ilgili savcılık ve emniyet ekiplerinin yoğun bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

"HDP'nin İstasyon Meydanı'ndaki mitinginde art arda 2 patlama meydana geldi. Patlama sonucunda an itibariyle 2 vatandaşımız, hemşehrimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. 100'ün üzerinde yaralı olduğunu biliyoruz" diyen Bakan Eker, "Yaralıların tedavisi hastanede yapılıyor. Olay yeri inceleme ekipleri ayrıntılı şekilde olayı açığa çıkaracak çalışma yürütüyor" bilgisini paylaştı. Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Bu saldırı demokrasiye yönelik bir saldırıdır, nefretle ve şiddetle telin ediyorum, kınıyorum. Bu sadece İstasyon Meydanı'nda miting yapan vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı değil, demokrasiye, huzur ve güven ortamına yöneltilmiş alçakça ve çirkince bir saldırıdır. Nefretle kınadığımızı özellikle altını çizerek vurgulamak istiyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Yaralılarla ilgili her türlü tedbir alınmakta, hastanelerde her türlü tedavi yapılmaktadır."

Patlamayla ilgili ayrıntılar ortaya çıktıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Eker, "Trafo binasının önünde bir patlama meydana geliyor, bunun bir tüpten kaynaklandığına dair ilk bilgiler var. Ardından birkaç dakika sonra 50 metre mesafede ikinci patlama meydana geliyor. Şimdilik elde edilen bilgiler bunlar" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP'nin Diyarbakır mitingindeki patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Vali Hüseyin Aksoy'dan bilgi aldı.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, patlamayla ilgili bazı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Erdoğan, bu kapsamda, İçişleri Bakanı Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve Diyarbakır Valisi Aksoy'u ayrı ayrı arayarak patlamaya ilişkin bilgi aldı.

 
SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Müezzinoğlu, Bursa'daki seçim çalışmaları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da HDP mitingindeki patlamanın trafodan kaynaklandığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi.
Olay yerine kısa sürede çok sayıda sağlık ekibinin yönlendirildiğini aktaran Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim. Temenni ederim ki can kaybı olmaz. Yaralılarımıza da en kısa zamanda şifalar diliyorum. Seçim atmosferinde bunun herhangi bir art niyete veya farklı bir gerekçe arkasında da olmamasını temenni ediyorum. Ümit ederim ki bu beklenmedik bir kazadır ama bir organizasyon veya farklı bir şeyse o da tabii seçim atmosferinde bizi ayrıca üzer. O, emniyetin işi ama acil hizmetleri anlamında her türlü tedbirin alındığını ve her türlü desteğin verildiğini söyleyebilirim."
Müezzinoğlu, sonuçta tüm siyasi partilerin "demokrasi, milli irade ve sandık" dediğini dile getirdi.
Seçimlerin sağlıklı bir ortamda geçmesini temenni eden Müezzinoğlu, "Oradaki tüm vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' diliyorum. Mitingle alaka kurmayı şu anda doğru bulmuyorum. Bir trafo, beklenmedik bir hadise ise bunun farklı yerlere çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Öte yandan valilik, yaşanan olaylar nedeniyle kriz masası oluşturdu. Patlamanın, neden kaynaklandığı Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekiplerinin trafoda yapacağı incelemenin ardından açıklanacağı bildirildi. 

Habertürk
Editör: İsveç Gündemi