DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI


Türkiye'ye yönelik her türlü tehdide karşı kararlı tavrımızı sürdüreceğiz.

"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR"

Sığınmacılar konusunda çok önemli mesafe kaydettik. Türkiye ağır yükler yüklenmiştir ve üzerine düşeni yapmıştır. Türkiye mültecilerle sınanacak bir ülke değildir. Hiç kimse kendi isteği dışında bir yere gönderilmedi. İllegal göçü yasal bir göç haline getiriyoruz.

"TÜRKİYE İÇİN VİZE MUAFİYETİ HAYATİ BİR KONUDUR"

Türkiye için vize muafiyeti hayati bir konudur. Önümüzdeki günlerde Meclis'ten gerekli düzenlemeleri geçireceğiz. AB'nin de gerekli adımları atacağına inanıyorum. 

Bugünden itibaren AB taahhüt ettiği fonları harekete geçiriyor. Bugün Suriyeli mültecilerin umut duyması gereken bir gündür.

Bizim Türkiye'de eleştirildiğimiz gibi Merkel'de ülkesinde ve Avrupa'da eleştirildi. Sayın Angele Merkel, en başından beri insani tavırlar sergiledi. Çok eleştirildi ama kendisine de ifade ettim tarihin altın sayfasına yazılırlar. Bize de Suriyeli sığınmacıları geri göndermemiz gerekir diyen liderler çıktı. Türkiye ve Almanya Suriyeli çocuklar için omur omuzadır.

Davutoğlu: Vize anlaşması olmazsa geri kabul de olmaz

"GERİ KABUL ANLAŞMASI ANCAK VİZE MUAFİYETİYLE UYGULANIR"

Türkiye AB'nin en büyük özelliği ahde vefadır. Bu paket hem mültecilere yardıma yönelikti hem de Türkiye-AB ilişkilerini yeni bir zemine oturtmaya yönelikti. Geri kabul anlaşması ancak vize muafiyeti ile uygulanır. Biz bunun pozitif bir yöntemle devam etmesini istiyoruz. Meclis geç vakitlere kadar çalışmalarını sürdürdü. Biz gerekli adımları atacağız. AB'nin de gerekli adımları atacağını düşünüyorum. Zaten vize muafiyeti uygulanmazsa, geri kabul anlaşması da uygulanmaz.

TUSK'UN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

Bizim Türkiye'de eleştirildiğimiz gibi Merkel'de ülkesinde ve Avrupa'da eleştirildi. Sayın Angele Merkel, en başından beri insani tavırlar sergiledi.

"TÜRKİYE VE ALMANYA SURİYELİ ÇOCUKLAR İÇİN OMUZ OMUZADIR"

Çok eleştirildi ama kendisine de ifade ettim tarihin altın sayfasına yazılırlar. Bize de Suriyeli sığınmacıları geri göndermemiz gerekir diyen liderler çıktı. Türkiye ve Almanya Suriyeli çocuklar için omuz omuzadır.

Türkiye ile AB arasında düzensiz göçün engellenmesi açısından ortaya bir irade koyduk. Bu ziyareti bunun devamı olarak gerçekleştirdik. Ege'de yasa dışı göçün azaldığını gördük. Vize muafiyeti konusunda çalışmaları hızlandırdık. Gerekli hazırlıklar yapılınca bu az gerekli adımlar atılabilecektir.

"KİMSE TÜRKİYE'YE DERS VERMEYE KALKMASIN"

Sadece siyasi olarak değil gerçekten şahsi kanaatim şudur; Türkiye göçmenler konusundadünyaya örnektir. Kimse Türkiye'ye bu konuda ders vermesin. Sizinle bu konuda işbirliği yapmaktan gurur duyuyorum.

"BU YAZ PROJELER İÇİN 1 MİLYAR EURO HARCANACAK"

Bizler taahhütleri ortaya koyduğumuz projelerin değeri hakkında şunu söyleyebiliriz. Bu yaz projeler için 1 milyar EURO harcanacak. Güçlü bir şekilde bunu ortaya koyduk.

MERKEL'İN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

Türkiye -AB arasındaki anlaşmayı dikkate alarak bugün Türkiye'yi gördük.

"ALMANYA OLARAK BU PARAYU TAHSİS EDECEĞİZ"

23 Nisan'da gelmiş olmamız ayrı önemliydi. Burada mültecilerin toplum tarafından kucaklandığını gördük. Biz Almanya olarak bu parayı tahsis edeceğiz. Bütün üye ülkelerden bu para geliyor. Türkiye'nin vize konusunda şartları yerine getirmesi gerekiyor. Biz bu konudaki anlaşmalara uyacağız.

"AB TÜRKİYE ANLAŞMASI KARŞILIKLI YAPILAN ANLAŞMADIR"

Bakanlarımız çok yakın çalışıyor. Buradaki endişeler varsa bunu da tabi ki yakından takip edeceğiz. Basın özgürlüğü konusunda endişeler dile getiriliyor. Bu konuda çok sesimizin çıkmadığı söyleniyor. AB-Türkiye anlaşması karşılıklı yapılan anlaşmadır. Basın özgürlüğü konusunda konuştuk. ARD muhabiri hakkındaki konuyu konuştuk.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

Burada hemen hemfikir olmamız son konusu değil ama bu görüşmeler bizi ileri götürdü. Basın özgürlüğü bizim için önemlidir.

Editör: İsveç Gündemi