Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de Malta Başbakanı Joseph Muscat ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sınırları sığınmacılara açabilecekleri şeklindeki sözlerini hatırlatması ve Avrupa'nın yeni göç akımlarına karşı hazırlıklı olup olmadığı şeklindeki bir soruya cevap verdi.


"TÜRKİYE'NİN DE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRECEĞİNDEN.."

Merkel, "AB'nin sözleşmeden kaynaklanan sorumlukluklarını yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye'nin de yükümlülüklerini yerine getireceğinden hareket ediyoruz." dedi.

Almanya Başbakanı Merkel'den Türkiye açıklaması

"BİRLİKTE YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR"

Söz konusu anlaşmanın tüm tarafların çıkarına olduğunu ifade eden Merkel, "Bu sadece bizim için değil, benim görüşüme göre Türkiye için de iyi. İnsan kaçakçıları olarak sahillerde çalışan mafya türü yapılar hiç bir zaman iyi olamaz. İnsan hayatının tehlikeye girmesi de iyi bir olay değil. Hatırlatmak isterim, Türkiye ile bu anlaşma olmadan önce bu yılın ocak ve şubat aylarında Ege Denizi'nde de 400'den fazla insan hayatını kaybetmişti. Bu nedenle AB'nin de, Türkiye'nin de güvenilir ortaklar olduğuna inanıyorum. Bu konuda daha birlikte yapacağımız çok iş var." şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel'den Türkiye açıklaması

Aynı soruya yanıt veren Muscat da, "Bu anlaşmadan ayrılmanın kimsenin çıkarına olacağını düşünmüyorum. Bu konuda resmi açıklamalarda ne söylenirse söylensin, bunlar, hiç bir taraftan görüşmelerin sürdürülmemesi, irtibatta kalınmaması yönünde gerekçe olarak kullanılmamalıdır. Gelecekte birbirimizle daha fazla görüşmeliyiz. Akdeniz bölgesinde durum daha da karışık hale geldi, daha da geliyor. Her zaman söyledik. Mükemmel olmasa da Türkiye ile bir anlaşmamız var." ifadesini kullandı.

Muscat, Türkiye ile varılan anlaşmanın benzerlerini sadece Libya ile değil, Akdeniz bölgesindeki diğer tüm ülkelerle yapması gerektiğini, bunun için de istikrarlı görüşme muhatapları aradıklarını kaydetti.

Editör: İsveç Gündemi