AB standartlarına uyarlanan Türk ehliyeti, artık eskiden olduğu gibi eğitim ve sınava gerek kalmadan değiştirilebilecek

TÜRKİYE, ehliyetleri Avrupa Birliği standartlarına uyarlayıp bu yaz eski ehliyetleri yenileriyle değiş tirmeye hazırlanırken, söz konusu ehliyetlerin Avrupa’da eğitim ve sınav şartı aranmadan değişiminin sağlanacağı açıklandı. Avrupa SABAH’ın sorusunu yanıtlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, “Yeni tip sürücü belgesinin bulunulan ülke sürücü belgesine dönüştürülmek istendiğinde eğitim ve sınav şartı aramadan değişiminin yapılması sağlanacaktır” açıklaması yaptı.

ÇALIŞMA SÜRÜYOR

EMNİYET Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, yeni tip sürücü belgelerinin, uluslararası geçerliliği, geçerlilik süreleri ve sağlık durumundaki değişiklikler nedeniyle mevzuat çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanlığı, yeni tip ehliyetleri tanıtmış ve 80 ülkede geçerli olacağını duyurmuştu ancak daha fazla açıklama yapılmamıştı.

700 EURO TUTUYORDU

TÜRK ehliyetine sahip olanlar daha önce ehliyetlerini sınavsız değiştirebiliyordu ancak yapı- lan düzenleme ile sınav koşulu getirildi. Almanya’da zorunlu olan 12 saat direksiyon eğitimi şartı Türk ehliyetine sahip olanlarda aranmazken, ilk yardım kursu, sürü- cü kursuna kayıt, göz testi, sınav ücretleri de hesaplanınca ehliyet değişimi ortalama 700 euroya mâl oluyordu. Türk ehliyeti ile Almanya’da 6 ay araç kullanılabiliyordu

CEMİL ALBAY / FRANKFURT
Editör: İsveç Gündemi