İsveç Enerji Kurumu’nun desteği ile Volvo Trucks, Volvo Concept Truck isimli yeni konsept çekicisini geliştirdi. Bu çekici, daha fazla enerji tasarrufu sağlamayı amaçlayan beş yıllık bir araştırmanın sonucu olarak sunuldu. Yeni konsept çekici, yüzde 30’un üzerinde yakıt tasarrufu sağlıyor.
Volvo Trucks Dünya Başkanı ve CEO’su Claes Nilsson, konuyla ilgili açıklamasında: “Daha fazla enerji tasarrufu sunan araçların üretilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu konu bizler için hem çevre sorunları, hem de müşterilerimizin maliyetlerini azaltma yolunda yüksek öncelikli bir alan. Bu alanda öncülük etmekten dolayı gururluyuz. Konsept çekicilerimiz, devam eden teknik gelişmelerin gücünü gösteriyor,” dedi.

Düşük yakıt tüketiminin arkasındaki önemli faktörlerden biri, çekici ve treylere fayda sağlayan aerodinamik verimlilikte yapılan yüzde 40 oranındaki büyük gelişme oluyor. Volvo Trucks Proje Müdürü Åke Othzen konuyla ilgili olarak: “Tüm donanımları yeniledik ve çekicimizi mümkün olan en gelişmiş aerodinamiğe ulaşmak için en iyi hale getirdik. Örneğin; geri görüş aynaları yerine kameralar yerleştirdik. Böylece hava direnci kesiliyor ve çekicinin kalkışında daha az enerji gerekiyor,” ifadesinde bulundu.

Konsept araç, aerodinamik gelişmelerin yanı sıra daha düşük dönme direncine sahip yeni geliştirilmiş tekerlekler ile donatıldı. Bu tekerleklerle donatılmış treyler aracı, normal tekerlekli treylere göre iki ton daha hafif hale gelerek, daha az yakıt tüketimi veya daha yüksek taşıma kapasitesi sunuyor. Ayrıca proje, geliştirilmiş aktarma organlarını da kapsıyor. Bu özel donanım, 2015 sonbaharında İsveç yollarında deneme sürüşüne başladı.

Volvo Concept Truck projesinin çalışmaları, 2011 yılından bu yana devam ediyor. Proje ile uzun mesafe kamyon taşımacılığında verimliliğin yüzde 50 arttırılması amaçlanıyor.

Volvo Trucks konsept aracı, araştırma projesinin bir parçası olduğundan piyasaya sürülmeyecek ancak aerodinamik özelliklerden bazıları halihazırda Volvo Trucks serisi araçlara uygulanıyor ve gelecekte bu çözümlerin çok daha fazlasının araçlara uygulanması ön görülüyor.
Editör: İsveç Gündemi