Üç ana ortağın hissedar konumunda bulunduğu Turkcell Holding, Turkcell'de yüzde 51 pay sahibi olduğu için, bu ortakların anlaşmış olması temettü teklifinin kabul edileceği beklentisi yaratıyor.

İsveçli telekom şirketi TeliaSonera tarafından bu sabah yayımlanan bültene göre, Turkcell'de yüzde 51 paya sahip olan Turkcell Holding'deki ortaklar temettü teklifi üzerinde anlaştı.

Alfa Group'un tarafından yapılan açıklamada, "Bu anlaşma Turkcell'i ilgilendiren durumların iyileştirilmesine yönelik atılmış ilk olumlu adımdır ve ümit ediyoruz ki söz konusu kilitlenme durumu kısa sürede aşılıp kurumsal yönetişim geri kazanılabilecek, Türk hükümeti Türk şirketlerindeki yabancı yatırımcılara kucak açabilecektir" denildi.

Turkcell'de hissedarlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2011 yılından bu yana genel kurul toplantısı yapılamıyor ve 2010 yılından bu yana biriken temettü dağıtılamıyordu.

Turkcell'de TeliaSonera'nın doğrudan ve dolaylı yoldan yüzde 37.3, Çukurova Grubu'nun yüzde 13.76, Alfa Grubu'nun telekom varlıklarını yöneten Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Şirketin hisselerinin yüzde 35.88'i ise halka açık.

TeliaSonera'nın açıklamasında, Turkcell Holding oylarıyla gerekli çoğunluğun sağlanabildiğine dikkat çekilerek temettü teklifinin kabul edilmesinin beklendiği ifade edildi.

Temettü verimi yüzde 14'e yaklaşan hisse yüzde 6 primli

Turkcell'de teklif edilecek olan 3.93 milyar liralık temettü, hisse başına 1.78 liraya denk gelirken; dünkü kapanış fiyatı olan 13 liraya göre yüzde 13.7 temettü verimine işaret ediyor.

Turkcell hisseleri saat 1054'te yüzde 6.15 primle 13.8 liradan işlem görürken, yüzde 1 prim yapan BIST-100 endeksini de yukarı yönlü en çok etkileyen hisse konumunda bulunuyor.

Turkcell'de bugüne kadarki en büyük sorunun ortakların anlaşamaması olduğunu belirten Finans Invest Analisti Melda Ağırdaş, "Anlaşmazlık nedeniyle ortaklar Genel Kurul'a katılmıyor, bu nedenle de mali tablolar onaylanmıyor ve temettü ödenemiyordu. Mali tabloların onaylanmaması nedeniyle nakdin kullanılabileceği yeni alanlar ve yatırımlar da değerlendirilemiyordu" dedi ve ekledi:

"Temettü dağıtımı teklifi üzerinde anlaşılmış olması, Turkcell ortakları arasındaki diğer sorunların da çözüleceği sinyalini veriyor. Genel Kurul'un gündem maddeleri çok yoğun olduğu için, yeni yönetimin seçiminin yarın gerçekleşmesini beklemiyoruz. Ancak ortakları temsil edecek yeni yönetim kurulu üyelerine ilişkin bir liste de yarın belirlenebilir."

Teklif edilecek temettünün piyasa beklentisinin hafif altında kaldığını belirten Ağırdaş, buna karşın yüzde 13.7'ye denk gelen temettü veriminin şu anda diğer şirketlere göre en yüksek temettü verimine işaret ettiğini söyledi.

Alfa Holding'in temsilci atamayıp temettü dağıtılmasını engelleme olasılığının hâlâ bulunduğuna dikkat çeken TEB Yatırım analisti Toygun Onaran ise, "En azından ortaklar miktar üzerinde anlaştı, genel kurula teklif üzerinde uzlaştı. Genel Kurul yine toplanamayabilir. Alfa Holding'in temsilci atamayıp temettü dağıtılmasını engelleme olasılığı hâlâ var. Fakat bu neyi doğurur ona bakmak lazım" dedi ve ekledi:

"SPK yatırımcı tanzim merkezinin iki yıl genel kurul toplayamayan şirketlere temsilci atama hakkı var. SPK bundan sonra genel kurul toplanamazsa ben müdahalede bulunacağım, temettü miktarında zaten anlaştınız, ben temsilcinizi belirleyeceğim diyebilir. Ortaklar bu anlaşmayla SPK'ya bir yol çizdi, elini rahatlattı."

TeliaSonera vergilendirme nedeniyle hisse devri yaptı

Diğer yandan, Turkcell'in ana hissedarlarından TeliaSonera, Sonera Holding BV üzerinden yüzde 47.09 paya sahip olduğu Turkcell Holding'deki hisselerini tamamını diğer bir TeliaSonera şirketi olan TeliaSonera Finland Oyj'ye devrettiğini duyurdu.

KAP'ta yer alan açıklamaya göre, hisse devri sonucu TeliaSonera Finland Oyj, Turkcell'in yüzde 24.02 oranında dolaylı hissedarı oldu.

TeliaSonera sözcüsü, Turkcell Holding'deki hisselerin grubun Finlandiya merkezli şirketine devredilmesinin "sahiplik yapısını basitleştirmek ve vergilendirme nedeniyle" yapıldığını belirtti.
Editör: İsveç Gündemi