Li-ion bataryalar, modern dünya için vazgeçilmez hale geldi. Hemen her alanda alkalin tipi atalarının yerini alan bu bataryalar, daha hafiflerdi ve birden fazla kez kullanılabilmekte. Ancak, ne yazık ki, bu tekrar şart edilebilir ürünler, giderek artan enerji ihtiyacımızı karşılamakta artık zorlanıyor. Stanford Üniversitesi'nde yeni üretilen bir tip alüminyum-ion batarya ise, lityum türevlerinden daha az patlama riskine sahip olmakla kalmıyor, çok daha ucuza üretilerek, sadece bir dakika içinde tamamen şarj edilebiliyor. Daha da iyisi, Stanford kimya profesörü Dai Hongjie'nin söylediğine göre, "bir matkapla delseniz bile patlamıyor" olmaları.



Genellikle 100 şarj döngüsünün ardından çalışmayı durduran daha önceki alüminyum bataryaların aksine, Stanford'un bu yeni prototipi, herhangi bir kapasite kaybı yaşamadan 7.500 döngü sunabiliyor. Bu da bu yeni bataryaları ortalama bir Li-ion bataryadan 7.5 kat daha uzun ömürlü hale getiriyor.



Yeni bataryalar henüz mükemmelleşmiş değiller ve şimdilik sadece 2 volt üretebilmekte; bu da Li-ion'un üretebildiği 3.6V değerinin oldukça altında. Ayrıca, alüminyum hücreler kilogram başına sadece 40 watt taşıyabiliyorlar ve buna karşılık lityum, 100 ile 206W/kg değerine sahip durumda.



Dai'nin şunları söylüyor: "Katot malzemesini geliştirmek, voltaj ve enerji yoğunluğunu da arttıracak. Bunun dışında, bizim bataryamız, bir bataryadan isteyebileceğiniz her şeye sahip: ucuz elektrotlar, iyi güvenlik, yüksek hızlı şarj, esneklik ve uzun yaşam döngüsü. Bunu, erken günlerindeki yeni bir batarya olarak görüyorum. Ama heyecan verici bir gelişme olduğu kesin."



İçerik: Chip Online

Editör: İsveç Gündemi