Android işletim sistemi projesi sonucunda şu anda Apple marka ürünler dışında neredeyse hepimiz bu teknolojiyi kullanıyoruz. 2014 yılı ile duyurdukları Android Wear işletim sistemiyle de giyilebilir teknolojiye adım atan Google, Android M ile de arabalara kadar girdi. Bunların dışında Goolge Glass, Google Maps ve Google Earth ile de çeşitli çolaylıklar sağlayan dirma için sayamadığım ya da aklıma gelmeyen gelişmeleri de vardır elbet.

Ancak bu yazımızda Google'ın yaptıklarından değil, yapacaklarından bahsedeceğiz. Yani şu anda geliştirilmekte olan Google projeleri. Madde madde saymaya başlıyoruz.

 
Self-Driving Car Project

Google'ın son zamanlarda birçok yerde haberini görmüş olacağınız bir diğer projesi ise kendi kendine giden araba projesi.

Özellikle hem Google Haritalar servisi için kullanmış hem test etmiş olan insansız araba projesi, sokaktaki her varlığı ve trafik kurallarını tespit ederek kurallara uygun bir biçimde çalışıyor. Daha önceleri farklı araba firmalarının araçlarını kullanan Google, şimdiki aşamasında ise kendi prototip arabasını geliştirdi.

Araç kullanamayacak kişiler için geliştirilen bu projede gitmek istediğiniz yeri araca bildirerek düğmeye basıyorsunuz ve sizi oraya güvenli bir şekilde götürüyor. Bu proje bitince taksi olarak da faaliyete geçebileceğini düşündüğüm kendi kendine giden araç projesi acaba başka hangi alanlarda kullanıcak hep birlikte göreceğiz. (Yalnız taksici muhanneti açısından iyi olur da hep uzun yoldan götürür bunlar. "Abi kestirmeden gidelim" "Sahilden gidelim" falan denmez bunlara.)

Küçük ve sevimli olan raç ile birkaç kişiyle deneme sürüşü yapan Google, bunu bir video ile paylaştı.


Project Ara

Project Ara şu anda prototip aşamasında olan ve 2016 ile beraber piyasaya çıkması planlanan yeni nesil telefon projesi. Android akıllı telefonların geliştirilmiş versiyonu olarak bahsedebileceğimiz Ara'nın özelliği ise bilgisayar parçası gibi telefon parçalarını da istediğimiz şekilde değiştirerek telefonun özelliğini güncelleyebilmemiz. Yani "Aga G3 alacam ama kaç sene gider?" şeklinde soru sormamıza gerek kalmayacak gibi duruyor.

Belli özellikteki Ara telefonunu alarak daha sonra ister işlemcisini, ister kamerasını, ister bataryasını yükselterek uzun süre performans sağlayabileceğimiz bir telefon olacak. Hatta tam olarak toplama bilgisayar kavramının telefon hali, yani toplama telefon kullanacağımız günler yakınlaşıyor.

Açıkcası HTC, Samsung, LG, Xiaomi, Sony gibi akıllı telefon sektöründe iyi işler çıkaran ve en çok tercih edilen firmalar ürünü nasıl çıkaracak tam olarak çözemesem de tahminim yine yeni özellikleri taşıyan Ara telefonları üreterek piyasaya sürmeye devam edecekler. Ama satışları biraz baltalayacak gibi bir sonuç kıkarsam da bu projeden en çok ekmek yiyecek Snapdragon ve benzeri firmalar olacaktır. Bu proje ile sadece bu telefon firmalarına değil global pazarda perakende satışa da başlama şansı yakalayacak.


Project Wing

Bir ürün sipariş ettiğinizde en çok merak ettiğiniz konu kargo süresi olur. "Acaba zamanında gelecek mi? Gelmeyecek mi?" Gerçi artık ortalama olarak yurtiçi 2 gün, yurt dışı kargolar da ise en fazla 1-1.5 ay gibi sürelere kadar inmiş bulunmakta. Hatta yurt dışında ücretsiz kargo gönderimi yerine ücretli gönderimi tercih ederseniz eğer 1 haftaya kalmadan ürünü teslim alabiliyorsunuz.

Peki özellikle şehir içi teslimatlarda yani ürün şehrinizdeki kargo şirketinize teslim edildikten sonra size "Saat sabah 9 ile akşam 5 arası evde olun" diye uyarı yerine "Saat tam 12:15'te." şeklinde bir yanıt alsanız ve tam söz verilen anda kargonuz size teslim edilse?

İşte bunu gerçekleştirebilemek içi Google Project Wing (ya da Google X) adlı bir sistem geliştiriliyor. Avustralya'da kapsamlı denemelere başlanan proje Drone gibi küçük hava araçlarıyla kargo taşımacılığı (ve tahminimce sipariş teslimi) için geliştirildi. Aynı zamanda bu proje Amazon'un Prime Air projesine rakip olarak devam etmekte.

Sistem bildiğimiz kargo sistemi. Sadece fark, taşımayı yapan araba ya da motorsiklet değil drone. Konum bilgileri girilerek nokta atışı teslimat olacağı için güzel bir uygulama olsa da droneların yaygınlaşmasıyla ve özellikle metropol şehirlerdeki yüksek binaların oluşturacağı sıkıntıyı ise nasıl çözeceklerini merak ediyorum. (Bizde bir de elektrik telleri falan var bak o da sıkıntı.)
Editör: İsveç Gündemi