Dünyada en fazla elektrikle çalışan otomobillerin İsveç, Norveç ve Hollanda'yollarında bulunduğunu söyleyen İsveç Temiz Enerji Projesi Müdürü Olle Johansson AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrikli otomobillerin yakıt ucuzluğu çevreye karşı duyarlı olması nedeniyle İsveç piyasasında elektrikli araç siparişinde büyük bir artış yaşandığını belirtti.

İsveç'in 2030 yılına kadar petrole bağımlılıktan kurtulmak için önemli yatırımlar yaptığını ifade eden Johansson, 2030 yılında İsveç yollarında giden arabaların yüzde 25'nin elektrikli olacağını vurgularken, geri kalanının da, biyogaz ve çevreye zarar vermeyen alternatif yakıt kullanan araçlardan oluşacağını kaydetti.

Hükümetin halkı elektrikli araba alması için önemli teşvikleri hayata geçirdiğini vurgulayan Johansson, ülkenin bir çok yerinde ücretsiz şarj hizmeti verildiğini ve yol vergilerinden muaf tutulduğunu kaydetti.  

Johansson, otobüs ve taksilere özel şeritlerde sürüş hakkı tanınan elektrikli araçlar, sıfır gümrük uygulaması ve parça giderlerini düşüren uygulamalarına da dikkat çekerken, İsveç genelinde 400 elektrikle araç şarj merkezinin bulunduğunu ve  1300 aracın ayni anda şarj edebildiğini sözlerine ekledi.

ORHAN KARAN/ATİLA ALTUNTAŞ
Editör: İsveç Gündemi