Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü'nden (NICT) araştırmacıların saniyede 1,02 petabitlik yeni bir veri aktarım rekoru kırmasından altı ay sonra, Danimarka Teknik Üniversitesi ve İsveç'teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, tek bir lazer ve tek bir optik çip kullanarak saniyede 1.8 petabit iletmeyi başardılar. Bir petabit, 1 milyon gigabit ile aynı anlama geliyor ve bu bilgi miktarı, küresel internet trafiğinin iki katına eşdeğer.

Artık çoğumuzun evinde sinema kalitesinde video içeriğini 4K'yı aşan çözünürlüklerde yayınlamak için yeterince hızlı internet bağlantılarımız olsa da, genel olarak internet hızları söz konusu olduğunda iyileştirme için çok yer var, çünkü hala yeni bir oyunu indirmek için epey beklememiz gerekiyor. İnternet hala ihtiyacımız olan her şeyi göz açıp kapayıncaya kadar sağlayamıyor, ancak tünelin sonunda bir ışık var: Bu ışık, bir demet fiber optik kablodan geçen bir kızılötesi lazer şeklinde parlıyor.

Nasıl bir otoyolun kapasitesi daha fazla şerit eklenerek genişletilebiliyorsa, veri iletmek için de daha fazla kablo eklenerek internet hızları artırılabilir. Ancak internetin kapasitesini artırmak için bu maliyet açısından doğru bir yöntem değil. Araştırmacılar, mevcut altyapının verileri daha verimli bir şekilde taşıma şeklini iyileştirmenin yollarını araştırıyorlar, bu da son rekor kıran araştırmayı daha da etkileyici kılıyor.

Deneylerde, ekip bu tekniği kullanarak verileri 37 çekirdekten oluşan bir fiber optik kablo üzerinden 7,9 kilometrelik bir mesafeden saniyede 1,84 petabit hızında başarıyla iletti. Bir karşılaştırma yapmak için, bu rekorun evinizde 1.840.000 gigabit bağlantıya sahip olmanız anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

Bu başarı inanılmaz gibi görünüyor ve lazer ışığını bir frekans gökkuşağına dönüştürebilen bir cihaz olan, "frekans tarağı" olarak tasarlanmış optik çipe bağlı. Frekansların her biri, bir tarağın dişleri gibi eşit aralıklı ve her biri daha sonra fiber optik yoluyla iletilen kendi veri akışını taşıyabilir. Bu yöntemi kullanmadan aynı veri iletimini elde etmek için 1.000 lazer gerekir. İlginç bir şekilde bu sistem fiber optik iletim düşünülerek oluşturulmamış olsa da bu konuda oldukça başarılı.

Çipi geliştiren araştırma grubunun başkanı ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi profesörü Victor Torres Company yaptığı açıklamada “Bu çipin özelliği, fiber optik iletişim için ideal özelliklere sahip bir frekans tarağı üretmesidir – yüksek optik güce sahiptir ve gelişmiş optik iletişim için ilginç olan spektral bölge içinde geniş bir bant genişliğini kapsar” diyor ve ekliyor: "Hatta, bazı karakteristik parametreler tasarımla değil tesadüfen elde edildi. Ancak, ekibimin çabalarıyla, artık süreci tersine çevirebiliyor ve telekomünikasyondaki hedef uygulamalar için yüksek tekrar edilebilirliğe sahip mikro petekler elde edebiliyoruz.”

Bununla birlikte, bu yeni dünya rekoru, araştırmacıların bu yeni tek çip yaklaşımının potansiyeline teorik olarak inandıklarıyla karşılaştırıldığında çok yavaş görünüyor. Yeni sistemde 100 Pbit/s'ye kadar veri iletim hızları mümkün olabilir. Bu da saniyede 12.500 TB yani 12.500.000 GB veri aktarımı demek...

Kaynak: chip

Editör: İsveç Gündemi