Birçok ülkenin çok daha önce imzaladığı ve bu ülkeler arasında Türkiye'ninde 10 Kasım 2010 tarihinde taraf olduğunu imzalayarak, 29 Eylül 2014 yılında parlamentoda kabul edip, 1 Ocak 2015 yılında yürürlüğe koyduğu sözleşmeye İsveç'te onay verdi.

23 Kasım 2001 yılında taraf olduğunu beyan ederek, sözleşmede imzası olmasına rağmen tam onay vermeyen İsveç, sözleşmeyi kabul etti.

Hükümet, çevrimiçi işlenen (Sibersuç) suçlarla ilgili ilk uluslararası sözleşme olan Budapeşte Sözleşmesini onaylamaya karar verdi.

Diğer şeylerin yanı sıra, yasalar değiştirilecek, böylece bir cezai soruşturmada gerekli olan belirli bir saklanmış elektronik bilgiye sahip olan herhangi birinin, donma olarak da adlandırılan bilgilerin saklaması sağlanacak ve soruşturmaya konu olan bilgiler alınabilecek.

Elektronik iletişim ağlarının ve hizmetlerinin sağlayıcısı, bir mesajın iletimine kimin katıldığına ilişkin bilgi de vermek zorunda olacak.

Kanun değişikliklerinin 1 Mayıs 2021'de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, İsveç internet ortamındaki suçlarla daha etkili bir şekilde mücadele edebilecek. Özellikle internetten cinsel istismar ve hakaretler suç olarak soruşturulabilecek ve buna dair suçlulara ağır cezalar verilebilecek.

Budapeşte sözleşmesi nedir?

Sibersuç (Budapeşte Sözleşmesi)

Bu sözleşme internet ve diğer bilgisayar ağları üzerinden işlenen, özellikle de telif hakkı ihlalleri, bilgisayarlarla ilgili dolandırıcılık, çocuk pornografisi ve ağ güvenliği ihlallerinin ele alındığı ilk uluslar arası sözleşmedir. Sözleşme aynı zamanda bilgisayar ağlarının araştırılması ve bunlara müdahaleyle ilgili yetki ve usulleri de içermektedir.

Editör: İsveç Gündemi