Stockholm Üniversitesi'nde bilim insanlarının yaptıkları çalışmada, İsveç’in özellikle kuzey bölgelerinde rastlanan Warnstorfia yosununun (Lat. Warnstorfia fluitans), sudaki arsenik maddeleri oldukça hızlı bir şekilde çektiği ve yüzeyde topladığı keşfedildi. Elde edilen veriler, Environmental Pollution dergisinde yayımlanan bir makalede paylaşıldı.
İsveç ekibinin keşfi, suyun arsenikten arıtılması konusunda doğa dostu bir yöntem olmasından dolayı büyük önem taşıyor. Konu üzerinde çalışan araştırmacılar, bu yosun türünün, yüksek düzeyde arsenik bulunan nehirlerde çoğalmasının suları temizleyebileceğini düşünüyor. Yosun canlıyken arseniği hem çekiyor hem de yüzeyde toplayabiliyor; ölüyken ise çekemese de yüzeyde toplanmasını sağlayabiliyor.

İsveç’in kuzeyinde, özellikle madenlerin yakınlarında bulunan suların çoğunlukla arsenikle kirlenmiş durumda olduğu biliniyor. Keşfi yapan ekipten çevrebilimci Maria Greger, geliştirmekte oldukları bitki bazlı sulak alan sisteminin, ülkenin maden bölgelerindeki arsenik sorununu çözeceğini umduklarını ifade ediyor.

 

1 SAATTE %80 ORANINDA TEMİZLEYEBİLİYOR
Ekibin bir diğer üyesi olan Arifin Sandhi ise yaptıkları deneyler sonucunda, Warnstorfia yosununun arsenik temizleme kapasitesinin çok yüksek olduğunu saptadıklarını ekliyor. Bir bidon sudaki arseniğin %80 oranında temizlenmesi için 1 saatin yeterli olduğunu vurgulayan araştırmacı, yosun tarafından temizlenen böyle bir suyun içilebilir hâle geldiğini söylüyor.
Editör: İsveç Gündemi