Her türlü ödemenin dijital olarak gerçekleştiği ve nakit paranın sirkülasyondan kaldırıldığı bir ülke henüz olmasa da İsveç bunu başaracak ilk toplum olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde KTH Royal Institute of Technology tarafından yayınlanan çalışma, İsveç’te kullanılan nakit para miktarının azalma hızını gözler önüne serdi. Çalışmayı yapanlardan biri olan Niklas Arvidsson, ‘Nakit parayı giderek daha az kullanıyoruz ve bu azalma hızlı bir şekilde devam ediyor’ diyerek, İsveç’in sanılandan daha yakın zamanda nakit para kullanımına veda edebileceğinin sinyallerini verdi.


Tech Radar’da yayınlanan habere göre, yürütülen bu çalışma, 6 sene önce sirkülasyonda olan 106 milyon İsveç kronunun bugün 80 milyon olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, 60 milyon kronluk nakit paranın da yalnızca %40-60'lık bir bölümünün günlük hayatta kullanıldığını bildirdi.
İsveç’in ikinci büyük şehri olan Göteborg’da kredi ya da ATM kartı kabul etmeyen bir dükkan bulmak neredeyse imkansız. İsveçlilerin çoğu da para taşımayı bırakmış durumda. Para ödeme işlemlerini ya kartlarıyla ya da Swish isimli bir mobil uygulama kullanarak yapmayı tercih ediyorlar.

PARA AKLAMA VE TERÖRE DESTEĞİ DE ENGELLİYOR


İsveç’in nakit para kullanma alışkanlığının giderek azalması, para aklama ve teröre desteğin önüne de bir engel koyuyor. İsveç’teki pek çok banka nakit paranın geçmediği şubelerini açmış durumda. Nakit para ile ödeme yapılmasını kabul edenler ise para aklama ve teröre destek olmanın önüne geçilmesi için çıkartılmış yasalar çerçevesinde müşterilerinden paranın nereden geldiğini açıklamasını şart koşuyor.

KAYITSIZ MÜLTECİLER VE EVSİZLER NE YAPACAK

Çalışmanın ortaya koyduğu bir diğer nokta ise kayıtlı olmayan ve bu yüzden herhangi bir banka hesabı olmayan mültecilerin ve evsizlerin ‘nakitsiz’ topluma olan dönüşümde bu durumdan nasıl etkileneceği. Ayrıca dijital ödeme yollarına hızla uyum sağlamakta zorlanabilecek yaşlı bireylerin de bu dönüşüme ayak uydurup uyduramayacakları da merak ediliyor. Bu dönüşüm tamamlanırsa, toplumun bu kesimlerine mensup olanların, İsveç’in sosyal güvenlik sistemine bağımlı hale gelecekleri öngörülüyor.

RADİKAL
Editör: İsveç Gündemi