Dün, Gsm operatörü Tre İsveç'te tüketiciler için ilk 5G şebekesini açtı. Hem baz istasyonlarındaki radyo cihazlarının hem de tüketicilere gönderilen yönlendiricilerin Çin telekom şirketi Huawei'den geldiği doğrulandı.

Pek çok uzmanın Çinli şirketleri devlet istihbaratına yardımcı olmaya zorlayacağına inandığı yeni istihbarat yasası nedeniyle, birçok ülke Huawei'nin mobil ağa teknoloji tedarik etmesini durdurmayı seçti. Ancak İsveç'in Gsm operatörü Tre, güney Stockholm'deki Enskede'de yeni kurulan 5G ağına bağlanacak müşterilerin endişeli hissetmeleri gerekmediğini düşünüyor.

Bu 5g şebekesinde, İsveç'teki diğer hiçbir şebekeye kıyasla daha yüksek bir risk yoktur. Tres Teknoloji Direktörü Per Stigenberg'in yaptığı açıklamada "ağımıza ve tüm tedarikçilerimize yüksek güvenlik gereksinimleri koyduğumuzu ve mevcut tüm kuralları ve yönergeleri izlediğimizi söylüyoruz" dedi.

Neden bu ağın sağlayıcısı olarak Huawei'yi seçtiniz sorusu üzerine: Huawei, belirlediğimiz gereksinimlere göre en hızlı teslimatı gerçekleştirdi ve ofisimizin yakınındaki bu alanda 4g ağında Huawei'nin ekipmanını kullanıyoruz. Ardından 5g ağını Huawei ile kurmak teknik olarak en basit ve pratik hale geldi.

Gelecekteki 5g genişlemesinde tedarikçiyi değiştirebilir

Tre şu anda, Huawei’nin yalnızca Stockholm’ün güneyindeki ağın genişletilmesi için tedarikçi olarak seçildiğini vurgulamaktadır. Gelecek yıl için planlanan daha büyük 5g genişleme öncesinde, şirket yeni bir tedarik yapacak.

Sadece burada Huawei’yi seçtiğimiz için onlarla birlikte 5g inşa ettiğimiz anlamına gelmez diyen Per Stigenberg, "Farklı tedarikçilere baktığımız yeni bir büyük tedarikle çıkacağız ve orada İsveç makamları tarafından belirlenen tüm kuralları göz önünde bulunduracağız" yorumunda bulundu.

Sene başında, Elektronik Haberleşme Kanunu (LEK) 'de yapılacak değişiklikler yürürlüğe girecek. Yasal değişiklikler, Huawei gibi Çinli firmaların mobil ağ gibi kritik altyapıya teknoloji sunmasına izin verilmesinin güvenli olup olmadığı konusunda sert bir uluslararası tartışma sonrasında geldi.

Yeni yasa, diğerlerinin yanı sıra, yeni izinler vermeden önce PTS'nin Güvenlik Polisine ve İsveç Silahlı Kuvvetlerine danışması gerektiği anlamına geliyor.

Şu anda, ilgili makamlar arasında yasanın nasıl yorumlanması gerektiği ve istişarelerin nasıl yapılması gerektiği konusunda görüşmeler sürüyor. Bunlar gelecek yıl içinde 3.5 GHz bandındaki frekansların açık artırmasıyla bağlantılı olarak operatörler için yeni kılavuzlara yol açacaktır. Bu sadece İsveç 5g genişlemesinin ciddiye alabildiği zamanla alakalı olduğu belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi