Geçtiğimiz sene İngiltere, Almanya ile Fransa’nın savaş uçağı programına start vermesi ve İngiltere’yi dahil etmemesi üzerine, Tempest adını verdiği altıncı nesil savaş uçağını geliştirme kararı almıştı. Eurofighter Typhoon modelinin yerini alacak olan Tempest İngiltere’nin en büyük savunma şirketi olan BAE Systems , Rolls Royce, MBDA ve Leonardo ortaklığında geliştirilip inşa edilcek.

Yetkililere göre, İsveç’in havacılık ve savunma sanayi şirketi Saab, İngiltere ile direkt aynı sanayi ekibine katılmayacak, ancak İngiltere’nin Brexit sonrası savunma ortaklıklarına ve daha fazla ülkenin gelmesine yol açabilecek olan geniş teknoloji çalışmasına katılacak.

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist yaptığı açıklamada, “Brexit olsun ya da olmasın, İsveç’in İngiltere ile ilişkilerini derinleştirmeye yönelik stratejik bir çıkarı var”  diye belirtti

 İngiltere Savunma Bakanlığı, yapılan anlaşmanın ortak bir savaş havası geliştirme ve tedarik programı için bir çağrı olduğunu vurguladı.

DİĞER ORTAKLAR ARANIYOR

İngiltere’nin Savunma Bakanı yardımcısı Stuart Andrew, 2020 sonbaharında başlangıç raporu vermesi beklenen çalışmanın işbirliğinin temellerini attığını ve başka ülkeleri çalışmaya katılmaya davet ettiğini söyledi. Ayrıca İngiltere’nin Brexit sonrası, NATO üyesi Avrupa komşuları için kilit bir ortak olarak kalacağını ekledi.

Editör: İsveç Gündemi