Ukrayna'nın işgalinden sonra İsveç'e yönelik siber tehdit arttı.

Güvenlik uzmanı Tomas Djurling, bu tür tehditlerin yalnızca devletlere yönelik olmadığını, özel kişileri de etkileyebileceğini söyledi.

Uzman, daha fazla insan çözülmesi zor ve doğru şifreleri yazmayı öğrenirse, bilgisayar korsanları için çok daha zor olacağını söyledi.

Bugün, siber saldırılar modern savaşın bariz bir parçası.

Birkaç Ukraynalı yetkili, savaşın başlangıcından bu yana Rus siber saldırılarına maruz kaldı. CNN'in bildirdiğine göre, şimdi ABD'li analistler bunun diğer ülkelerin de etkilendiği bir domino etkisine yol açabileceğinden korkuyorlar.

"İsveç'e yönelik siber tehdit, savaş başlamadan öncekinden çok daha yüksek. Batı dünyasının geri kalanı için de durum böyle görünüyor" yorumu yapan Güvenlik uzmanı Tomas Djurling, aynı zamanda bu tür saldırıların uzun süredir çok yaygın olduğunun altını çizdi.

Normal vatandaşlar etkilenebilir

Saldırılar devletlere, yetkililere ve bankalara yöneltilebilir. Ancak Tomas Djurling, özel kişilere bile sert bir şekilde vurulabileceğini belirtti.

"Pek çok İsveçli muhtemelen bilgisayarlarını hacklemek isteyen kimse olmadığını düşünüyor çünkü orada herhangi bir gizli bilgiye sahip değiller. Ancak gerçekler böyle değil dedi.

Bireyleri etkileyebilecek yaygın bir siber saldırı türü, tıkanıklık saldırıları olarak adlandırılır.

Bu tür saldırılarda, bireysel cihazları devre dışı bırakmak için binlerce bilgisayar kullanılır. Genellikle bir bilgisayara veya cep telefonuna bol miktarda bilgi göndererek cihazın kapanmasına neden olur.

Bu tür saldırıların, özellikle aynı anda birçok kişiye yöneltildiğinde önemli sonuçları olabilir.

"Örneğin faturalarınızı ödeyememenize veya yetkililerden gelen formları dolduramamanıza neden olabilir. Bu şekilde, bir bütün olarak toplum için de sonuçları olabilir".

Kendinizi saldırılardan korumanın birkaç yolu var.

Kendinizi korumanın etkili yolları

Tomas Djurling, mobil cihazlarınızı olası saldırılara karşı donatmak için yapabileceğiniz dört şeyi olduğunu belirtti.

Kulağa uçuk gelebilir, ancak şifrenizi güncellemek kadar basit, büyük bir fark yaratabilir. Özel karakterler ve rastgele seçilmiş sayılar ve harfler içeren uzun şifreler en iyisidir.

Djurling, herkes çözülmesi zor ve yüksek güvenlikli şifre belirlemeyi öğrenmiş olsaydı, bilgisayar korsanının işi çok daha zor olurdu" dedi.

Yapabileceğiniz başka bir şey de cep telefonunuzu ve bilgisayarınızı mevcut en son yazılım güncellemesiyle sürekli güncellemektir. Ama hepsini birden yapmayın dedi.

Birçok güncelleme aynı zamanda yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle, güncellemenin düzgün çalışmadığına dair hiçbir bilgi olmadığını görmek için yedi ila on gün beklemek iyi bir fikirdir.

Ayrıca Tomas Djurling, iki adımlı doğrulama kullanmanın ve bir güvenlik duvarı kurulmasını öneriyor.

Bunları düzeltirseniz, siber saldırılara karşı iyi korunursunuz, dedi.

"Rus devlet işlerini yapmak"

Dünyadaki bilgisayar korsanlarının büyük bir kısmı Rusya'dan geliyor. Bu bilgisayar korsanlarını doğrudan Rus devletine bağlamak mümkün değil, ancak bilgisayar korsanları genellikle onlarla işbirliği yapıyor.

Rus devleti, Rus hackerlarının istediklerini yapmasını kabul etmez. Tomas Djurling, bu yüzden bilgisayar korsanlarının genellikle Rus devletinin işleriyle ilgilenmeye zorlandıklarını söylüyor.

Editör: İsveç Gündemi