Türkiye Barış Pınarı adlı harekatıyla birlikte dünya ülkelerinden bazı yaptırımlar ve açıklamalar geldi. AB'den bir çok ülke Türkiye'ye olan silah ihracatını durdurduğunu açıkladı.

İsveç Stratejik Ürünlerin İncelenmesi Dairesi başkanı Türkiye silah ihracatının durdurulduğunu bildirirken, Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide ise "Durumun karmaşıklığı ve hızla değişkenlik göstermesi göz önünde bulundurulduğunda dışişleri bakanlığı, ihtiyati tedbir olarak Türkiye'nin savunma malzemeleri ya da çoklu kullanım amaçlı yeni taleplerini karşılamayacak" ifadesini kullanmıştı.

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise Twitter hesabından açıklama yapmış, "Finlandiya, savaş halinde olan ve insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma malzemesi satmayacak" demişti.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'den Suriye'nin Kuzeyi'ne yönelik operasyonları durdurmasını talep etmiş Türkiye'ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldıklarını açıklamıştı. 

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'ye yapılan silah ihracatı hakkında açıklamalarda bulundu. Raab, "Türkiye'ye silah ihracatı lisanslarını sürekli ve dikkatli inceleme altında tutuyoruz" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türk ordusunun Suriye'nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek" diye konuşmuştu. 

Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, yaptıkları ortak açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye tüm silah ihracatını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Kanada ve İspanya gibi ülkeler de Türkiye'ye silah ihracatının durdurulduğunu açıklamışlardı. 

Editör: İsveç Gündemi