İsveç Çevre Koruma Dairesi'nin yönetim departmanı başkanı Håkan Svaleryd, konuya ilişkin TT'ye yaptığı açıklamada, devam eden olası saldırıları sınırlamak için Çevre Koruma Ajansı'na şu anda dışarıdan ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Siber saldırıların dün öğleden sonra başladığı ve veri ihlallerinin tespit edilmesi üzerine güvenlik ekiplerinin harekete geçtiği belirtildi.

İsveç Çevre Koruma Dairesi'nin yönetim departmanı başkanı Håkan Svaleryd, "sistemlerimizde olmaması gereken bir kod bulduk" dedi.

Başlatılan saldırının analizinde, yetkili makamlardan gelen bilgilerin sızdırıldığı da ortaya çıktı.

Svaleryd, "Bilgilerin İsveç Çevre Koruma Ajansı dışındaki bir sunucuya aktarıldığını gördük. Şu anda ne tür bir bilgi olduğunu bilmiyoruz" dedi.

İskandinavya medyasından KAAN'ın ilk uçuşuna övgüler İskandinavya medyasından KAAN'ın ilk uçuşuna övgüler

Yapılan çalışmalarda bilgilerin gönderildiği sunucu Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu tespit edildi.

Yetkili, nihai durum hakkında net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

İhlal tespit edildikten sonra, Çevre Koruma Ajansı dijital temas olasılığını kapatmaya karar verdi.

Håkan Svaleryd, devam eden olası saldırıları sınırlamak için artık Çevre Koruma Ajansı'na dışarıdan ulaşmanın mümkün olmadığını ve tüm dış bağlantıların kesildiğini belirtti.

Yetkili, BT ekibinin durumu analiz etmeye devam ettiğini, sistemlerde daha fazla zararlı bir şey olup olmadığını görmek için çalışmalar sürüyor dedi.

Hassas bilgiler çalınmış olabilir

Yetkiliden ne tür bilgilerin alındığı henüz netlik kazanmadığı için, bilgilerin ne kadar hassas olduğunu söylemek de zor.

"Açık verilerden hassas bilgilere kadar geniş bir bilgi karışımı var" diyen Håkan Svaleryd, saldırının hedefi olan sunucularda kritik güvenlik sınıflandırmasına sahip bilgilerin olmadığını söyledi.

Saldırı ile ilgili polis rapor hazırlayacak. Olay, İsveç Toplumu Koruma ve Hazırlık Dairesi'ne (MSB) bildirildi ve ayrıca İsveç Mahremiyetini Koruma Kurumu'na da bildirilecek.

BT, sistemlerinin ne kadar süre kapalı kalacağı belli değil.

Editör: İsveç Gündemi