İsveç Savunma Malzeme İdaresi (Försvarets materielverk) Kara Sistemleri Direktörü Tuğgeneral Mikael Frisell Janes’e verdiği demeçte, İsveç’in BAE Systems Hägglunds’tan 10-12 milyar kron (1,2-1,4 milyar dolar) karşılığında en az 500 adet paletli zırhlı arazi aracının tek kaynaktan tedariki için anlaşmaya vardığını belirtti.

İsveç ile birlikte halihazırda BvS10 kullanıcıları olan Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık, Nisan 2020’de bir niyet beyanı imzaladı. Brig Gen Frisell, dört ülkenin gereksinimlerinin uyumlu hale getirilerek tek bir araç doğrultusunda anlaşmaya doğru ilerlediğini ve BAE Systems Hägglunds’a ihale davetinin bu yaz verilebileceğini aktardı. Diğer yandan, sözleşme taslağının 2022 yılının başlarına kadar hazır olabileceğini ve nihai sözleşmenin 2022 yazı veya sonbaharında kesinleşeceğini bildirdi. İlgili zırhlı arazi aracı tedarik programı kapsamında Ekim 2020’de bir proje ofisi kuruldu. Covid-19 salgını sona erdikten sonra, dört ülkeden ulusal temsilcilerin bu ofiste görevlendirileceği belirtildi.

Yeni zırhlı arazi aracı, BvS10’un 2022 versiyonunu temel alacak. Brig Gen Frisell, İsveç’in en az 150–200 araca gereksinimi olduğunu vurguladı. Bu araçlar genel olarak kurtarma ve destek, personel taşıma, lojistik, askerî ambulans, komuta ve kontrol görevlerinde kullanılacak. Sözleşme kapsamındaki ilgili dört ülkeye de teslimatların 2023’te başlaması ve sipariş edilen toplam araç sayısına bağlı olarak birkaç yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.

BvS10 Zırhlı Arazi Aracı (Görsel: Hollanda Silahlı Kuvvetleri)

Bandvagen S10 (BvS10)

İsveç merkezli zırhlı araç üreticisi Hägglunds ve İngiliz BAE Systems ortaklığında kurulmuş BAE Systems Hägglunds tarafından, başta İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri için Bv206 zırhlı arazi aracı üzerinden geliştirilmiş bir amfibi zırhlı arazi aracıdır. BvS10 geliştirme programı, 2001-2004 yılları arasında sürmüş ve ilk teslimat 2005 yılında İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri’ne gerçekleşmiştir. BvS10, Hägglunds’un arazi araçlarına özgü karakteristik çift kabinli, mafsallı direksiyon sistemine dayanan çok daha büyük ve tamamen amfibi zırhlı araçtır. Eski Bv206’lardan temel farkı, daha güçlü bir Cummins 5,9 litre dizel motor ve bununla birlikte araca önemli ölçüde hız ve konfor artışı sağlayan yeni geliştirilmiş şasi, güç aktarma sistemi ve direksiyon birimleridir.

Editör: İsveç Gündemi