Sotheby’s müzayede salonu tarafından 23-30 Haziran tarihleri arasında NFT olarak satılacak 'www' kodlarına yoğun bir ilgi olacağı öngörülüyor.

Londra doğumlu Berners-Lee, interneti İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan bilimsel araştırma laboratuvarı CERN'de 1989'da icat etti. 15. Yüzyılda matbaadan bu yana insanlığın en önemli icatlarından biri olarak kabul edilen internet, geçen zaman içerisinde tahmin edilemeyecek kadar değişti. O değişim ve yeniliklerden biri de kripto paralar ve blok zinciri teknolojisi oldu.

Şimdi NFT olarak bilinen yeni bir değer piyasası bulunuyor ve dijital varlıkların sahiplikleri burada el değiştiriyor. Orijinal kaynak kod dijital bir poster üzerine tüm kodların dizilimi şeklinde tasarlanmış olan bir görsel animasyon.

Bu türde dijital animasyonlar ve varlıklar son dönemde büyük bir ilgi görüyor. Şimdiye kadar en yüksek rakam 70 milyon dolar ile Beeple olarak bilinen Amerikalı dijital sanatçı Mike Winkelmann'a ödendi.

Neden NFT olarak satıyor?

NFT'ler Etherium kripto para birimi le satın alınıyor. Berners-Lee yaptığı açıklamada, neden bir NFT? sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bir bilgisayar bilimcisiyseniz, uzun yıllardır kod yazıyorsanız bu aslında size en doğal seçenek olarak görünür. Tamamen dijital bir eser üzerine imzamı dijital olarak atmak ve satışı da dijital olarak yapmak bana doğru geliyor."

Satılan NFT içinde ne var?

NFT dosyası, Berners-Lee tarafından icat edilen üç dil: HTML, HTTP ve URI protokollerini içeren 9 bin 555 satırlık kod bulunduruyor.

Berners-Leen ayrıca Apple'ın kurucusu Steve Jobs şirketten ayrıldıktan sonra kurduğu NeXT firmasında 'Objective C' programlama dilin de geliştiren kişi oldu.

Editör: İsveç Gündemi