Enfekte olmuş kişilerin kimlerle temas ettiğini anlamak için geliştirilen yeni uygulamaların kişisel verileri ve hakları ihlal etmemesi için gerekli kısıtlamaların olacağı duyruldu.

GPS üzerindeki kısıtlamalara ilişkin bu durum uygulamaların işini oldukça zorlaştırsa da insanların gönüllü olarak uygulamaları kullanmasının başka bir yolu görünmüyor.

Bu tür uygulamalar kişisel verileri ifşa etmeden başarılı olduğu takdirde bazı ulaşım kısıtlamaları ve seyahat engellemeleri kalkabilir.

Uygulamaların kötüye kullanılmasının önüne geçilecek

Nisan ayı başında Apple ve Google bu tür uygulamalara ilişkin devletlerle işbirliği içerisinde olacaklarını açıklamışlardı. İOS ve Android işletim sistemleri için ayrı ayrı geliştirilecek olan uygulamaların hükümetlere ve sağlık ajanslarına yardımcı olması ve salgının önüne geçilmesi noktasında avantaj sağlaması planlanıyor.

Ne var ki, bu uygulamalar üzerinden hükümetlerin vatandaşları üzerinde yasal olmayan bilgiler toplamasının da önüne geçmek ve salgın sona erdikten sonra uygulamaların kullanılmasını engellemek için çözümler geliştiriliyor.

GPS değil Bluetooth üzerinden

Bu türde ilk uyugulama Mayıs ayı içerisinde sağlık ajanslarının kullanımına sunulacak ve ilk aşamada sadece ajansların kendi aplikasyonlarının içerisine yerleştirilecek. İkinci aşamada Apple ve Google bluetooth bazlı temas takibi platformlarını işleme sokacak ve bu uygulamalar gönüllü olacak.

Buna göre GPS kullanılmadan sadece iki cihaz arasındaki mesafe ve yakın kalma süresi hesaplanabilecek. Eğer cihazlardan birinin sahibi Covid-19 pozitif olduğu tespit edilirse cihazı onunla yakın temasta bulunmuş diğer cihaz sahiplerine uyarı gönderecek ve bu şekilde onlar da kendilerini hemen izolasyona alarak test olmaları gerektiğini anlayacak.

Editör: İsveç Gündemi